Startpagina Wetgeving

Boete voor misnoegde leverancier die aardappelen op oprit opkoper Clarebout dumpte

Een aardappelteler uit Zonnebeke is op maandag 1 april veroordeeld voor sluikstorten, nadat hij een grote lading rottende aardappelen dumpte op de oprit van een woning in Geluwe. Hij kreeg een boete van €800, waarvan de helft effectief.

Leestijd : 2 min

De beklaagde leverde aardappelen aan Clarebout Potatoes, maar er ontstond een conflict tussen de firma en de aardappelleverancier. Op 31 augustus vorig jaar escaleerde de discussie. “De beklaagde vond er niets beters op dan de rottende groenten bij mijn cliënt in de voortuin te dumpen. Niet minder dan twee ton rottende aardappelen”, argumenteerde de advocaat van de burgerlijke partij tijdens het proces.

De burgerlijke partij was de opkoper, de tussenpersoon tussen Clarebout Potatoes en de leverancier. Die laatste ontkende echter dat hij de aardappelen dumpte op de oprit. Maar volgens de advocaat van de burgerlijke partij zijn er foto's en videobeelden waarop te zien is hoe de man op zijn tractor wegrijdt. De man kreeg maandag een boete van 800 euro, waarvan de helft effectief, opgelegd door de Kortrijkse strafrechter voor sluikstorten. Hij werd ook vervolgd voor belaging, maar daarvoor werd hij niet veroordeeld.

De aardappelteler vertelde Landbouwleven dat hij door de droogte niet aan zijn aardappelcontract - van 38 ton per hectare - met Clarebout Potatoes kon voldoen. “Het aantal kg dat ik niet kon leveren, rekenden ze uit aan marktprijs en trokken ze van de rekening af. De boer moet zijn plan maar trekken. Ik vond dat dat niet kan”, reageerde hij.

De man maakte ook melding van beschuldigingen door de opkoper: “Mij beschuldigen dat ik al aardappelen aan een ander had geleverd! En zeggen dat ik heb gesjoemeld op de weegbrug. Hoe zou ik dat in godsnaam moeten doen? Nee, ik heb het gehad met aardappelen. Nooit van mijn leven zet ik nog een patat”, briestte hij. De producent zal nu meer inzetten op maïs en tarwe, en overweegt grond te verpachten.

BELGA & DC

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken