Startpagina Economie

Nieuwe Britse landbouwminister pro-Brexit, voor extensieve veehouderij

De nieuwe Britse landbouwminister Theresa Villiers is een groot voorstander van ‘Brexit’. Daarnaast is Villiers fel tegen de export van levende dieren voor de slacht en kritisch over de jacht. Ook heeft ze gezegd dat door Brexit geld zoveel geld vrij komt dat het Verenigd Koninkrijk haar landbouwers meer subsidies kan verstrekken, maar die moeten wel vooral gericht zijn op traceerbaarheid en meer extensieve landbouw.

Leestijd : 2 min

Dat schrijft Farmers Weekly, één van de twee grote landbouwbladen van het Verenigd Koninkrijk. Villiers, 51, werd onlangs aangesteld door de vers verkozen premier Boris Johnson. Villiers vervangt Michael Gove, die van Johnson de taak heeft gekregen een no-deal-Brexit voor te bereiden. Johnson zegt daarbij overigens te denken dat de kans op een vertrek zonder handelsakkoord met de EU nog altijd heel klein is, of om precies te zijn “één op een miljoen”. Linksom of rechtsom zal Brexit volgens Johnson op 31 oktober een feit zijn.

Villiers is lid van de Conservatieve partij en zal naast de landbouw ook voeding, het platteland en het milieu gaan bedienen. Ze werd in 1968 in Norfolk geboren en studeerde Recht. Na een periode in het Britse parlement werd ze in 2010 aangesteld als minister voor transport, en later als minister voor Noord-Ierland. Ze is fel voorstander van een Brexit en heeft gezegd dat het afblazen van de Brexit vanuit democratisch oogpunt te betreuren zou zijn.

Tegen export levende dieren

Volgens Farmers Weekly heet ze bij herhaling gezegd dat de export van levende dieren voor de slacht moet worden verboden. Ook is ze het eens met dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming dat er een totaalverbod moet komen op het houden van dieren in kooisystemen. Volgens Farmers Weekly is ze voor subsidies die voedselproductie met hoge dierenwelzijnsstandaarden mogelijk maakt.

“Ons nieuwe systeem voor financiële steun voor de landbouw moet boeren stimuleren om weg te gaan van industriële veehouderij en op te schuiven naar vrije uitloopsystemen”, zo quote het tijdschrift haar. Villiers is ook voor maatregelen tegen sluikstorten op het platteland en het laten afmaken van dassen, als onderdeel van een serie maatregelen om de verspreiding van rundertuberculosis tegen te gaan.

Het Verenigd Koninkrijk is momenteel nettobetaler aan de EU. In een interview uit 2016 met Belfast News Letter heeft ze gezegd dat er daarom “aantoonbaar geld te verdelen valt”. Het nieuwe systeem ter ondersteuning van de landbouw zal volgens haar minder bureaucratisch zijn dan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), en mogelijk ruimhartiger. Landbouworganisaties vrezen overigens juist voor het tegenovergestelde, omdat de Britse Conservatieven een liberale traditie kennen en juist ook goedkoper voedsel van over de hele wereld willen binnenhalen.

Wat de vossenjacht aangaat was Villiers lang voorstander van een verbod. Inmiddels heeft ze zich geconformeerd aan het standpunt van de partij, met als belangrijk argument dat een verbod de plattelandseconomie schaadt.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken