Startpagina Economie

Graanmarkt in mineur door rapport USDA

Internationaal staan graanmarkten in de min. De oorzaak ligt in de oogst-, consumptie- en voorraadramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het maïsareaal blijkt in de rapportage voor augustus veel groter dan in juli nog werd verwacht. Op de termijnmarkt in Chicago kelderde de maïsprijs met een ongeziene 6% en in het kielzog ging ook de prijs van tarwe onderuit.

Leestijd : 2 min

Voor graananalisten is het elke maand uitkijken naar nieuws over het weer, ramingen en geopolitieke spanningen. Het sentiment bepaalt de termijnmarkt minstens zoveel als de daadwerkelijke transacties. De USDA is meer nog dan bijvoorbeeld de Europese Commissie of private bureaus als Agritel maatgevend. De inzaai van maïs was eerder dit jaar ernstig verstoord door hevige regenval. Sindsdien is de vraag hoeveel graan effectief is ingezaaid. Sinds mei lopen graanprijzen daarom op.

Nu blijkt de schade volgens de USDA mee te vallen. De USDA heeft haar raming voor de wereldmaïsoogst voor het seizoen 2019/20 ten opzichte van juli met 3,1 miljoen ton positief aangepast tot 1,1 miljard ton. Voor de VS als maïsexporteur nummer 1 werd de oogstprognose met 3 miljoen ton positief aangepast tot 354,24 miljoen ton bij een negatieve aanpassing van het interne verbruik en de export, waardoor de theoretische eindvoorraad in de VS met 4,3 miljoen ton zal stijgen tot 55,4 miljoen ton. Het wereldmaïsverbruik zal met 5,9 miljoen ton afnemen waardoor de wereldmaïsvoorraad met 8,8 miljoen ton zal toenemen tot 307,7 miljoen ton maïs.

Tarwe is deels uitwisselbaar met maïs en deelt in de malaise. Door de vloedgolf aan maïs zakte in Parijs het meest verhandelde contract, voor levering in december 2019 - naar bijna 170 euro per ton. Het is een dieptepunt voor dit jaar. Pijnlijk, want zo zijn de oogstvooruitzichten voor tarwe ook minder positief geworden. Want uit het rapport blijkt dat de wereldtarweoogst, in vergelijking met de prognose van juli met 3,39 miljoen ton negatief is aangepast tot 768,07 miljoen ton.

De voornaamste negatieve aanpassing komt vanuit Turkije, gevolgd door de Europese Unie, Kazachstan en Rusland. De Oekraïense tarweoogst wordt dan weer positief aangepast. Maar het verbruik van tarwe wordt ook met 2 miljoen ton verlaagd. De theoretische wereldtarwevoorraad daalt hierdoor naar 285,4 miljoen ton. Van deze voorraad ligt overigens naar schatting iets minder dan de helft opgeslagen in China. Het gaat om een strategische voorraad die niet snel kan worden aangewend om tekorten elders aan te vullen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken