Aardappelketen strijkt op 4 en 5 september neer in Kain

Ook bij deze editie van PotatoEurope zal je 14 rooimachines aan het werk kunnen zien.
Ook bij deze editie van PotatoEurope zal je 14 rooimachines aan het werk kunnen zien. - Foto: Jérémy Vandegoor

Het is al de derde keer dat PotatoEurope op deze locatie in Kain (Doornik) wordt georganiseerd. Kain ligt in het hart van de aardappelregio en ligt op een kruispunt van snelwegen. De locatie is dus goed bereikbaar vanuit alle windstreken. Net als vorige edities vindt het evenement grotendeels plaats op de terreinen van de familie Witdouck, maar ook bij enkele aangrenzende percelen van de landbouwers Decock, Lepoutre en Lericq. De totale oppervlakte van het terrein omvat 33,5 ha, waarvan 26 ha met aardappelen. De hele aardappelketen zal vertegenwoordigd zijn, gaande van de mechanisatie tot de pootgoedsector, verwerking, bewaring, de fyto- en bemestingssector, de handel… Dat maakt een bezoekje aan dit evenement natuurlijk bijzonder interessant.

Deze populaire beurs wordt georganiseerd door Fedagrim in nauwe samenwerking met de proefcentra Carah, Fiwap, PCA, CRA-W en ILVO. Ondersteunende partners zijn Case IH/Steyr, Isuzu, Lutosa, Mydibel, MDM, Syngenta en de stad Doornik. Het belooft een topeditie te worden. De vraag naar standruimte was dit jaar immers bijzonder hoog. De vorige editie in België, in 2015, telde 193 exposanten. Aan PotatoEurope 2019 nemen niet minder dan 226 exposanten deel uit 17 verschillende landen. In 2015 telde dit event 9.500 bezoekers, dit jaar hopen de organisatoren de kaap van 10.000 bezoekers te overschrijden.

Demonstraties

Bezoekers kijken traditioneel vooral uit naar de machinedemonstraties. Op de 19 ha voorzien voor de rooidemonstraties werden eind april de rassen Challenger van pootgoedleverancier HZPC en Fontane van Agrico geplant.

Er zullen – net als vorige keer – 14 rooiers deelnemen van zes constructeurs: AVR, Dewulf, Grimme, Ploeger, Pouchain en Ropa (tabel 1). Per dag zal er vier uur gedemonstreerd worden met rooiers met verschillende werkbreedtes (1, 2, 3 en 4 rangen) in drie groepen. Tijdens de voormiddag gebeurt dit tussen 10.45 uur en 13 uur, tijdens de namiddag tussen 14 uur en 16.15 uur.

Ook het inschuren trekt steeds veel kijklustigen. Tijdens een permanente demonstratie kan je vijf inschuurlijnen (AVR, Miedema, Grimme, Debrulle Hercules en Downs) en twee kistenvullers (Grimme en Downs) aan het werk zien (tabel 2). De geoogste aardappelen zijn bestemd voor twee afnemers, Mydibel en Lutosa.

Daarnaast legden acht bedrijven een proefveld aan (Agrico, Belchim, Comexplant, Eurochem, Kreglinger, Sirius Minerals, Timac Agro en TMCE). Ze tonen er verschillende variëteiten en fyto- en bemestingsproeven. Je vindt deze percelen naast de grote tent.

Precisielandbouwproject

Tijdens deze editie van PotatoEurope gaat veel aandacht naar precisielandbouw. De firma’s Case IH en Steyr werken hiervoor samen met het gastbedrijf Witdouck en onderzoeks-centrum Inagro. Je kan ter plaatse de mogelijkheden van precisielandbouw voor jouw bedrijf inschatten op basis van deze waarnemingen en (voorlopige) resultaten.

Registratie noodzakelijk

- Locatie: Rue de Mourcourt 2, 7540 Kain (Doornik). Er zijn drie bezoekersparkings voorzien nabij het beursterrein. Volg hiervoor de signalisatie.

- Tickets: 12 euro (online via www.potatoeurope.be) of 15 euro aan de inkom.

- Registratie: Alle bezoekers – ook met uitnodigingskaart - moeten zich bovendien online registreren. Doe dit best vooraf om wachttijden aan de ingang te vermijden. Na registratie krijg je een mail met barcode. Druk deze zeker af en breng deze mee, want dit is je inkomticket!

Meer informatie vind je op www.potatoeurope.be.

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent