Startpagina Economie

Roep om halvering veestapel in Nederland

Het voorstel van de Nederlandse regeringspartij D66 om de veestapel te halveren als middel om de woningbouw weer op gang te krijgen, wordt resoluut van de hand gewezen door de landbouworganisatie LTO. Minister van landbouw, Carola Schouten, noemt de uitlatingen “niet chic” en vraagt om feiten. Rabobank becijfert dat uitvoering van het plan miljardenschade zal opleveren.

Leestijd : 2 min

De Groot wil het aantal kippen en varkens in Nederland halveren om de stikstofdepositie binnen acceptabele normen te krijgen. Het gaat dan om 50 miljoen kippen en 6 miljoen varkens minder. Alleen dan kunnen volgens hem woningbouw, de aanleg van infrastructuur etc. binnen gestelde wettelijke kaders verder groeien. Aanleiding is een uitspraak van de Raad van State die stelt dat stikstofnormen worden overschreden, en dus niet meer gebouwd mag worden.

Het is een sector van marginaal economisch belang, aldus De Groot. “Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70% afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij”, aldus De Groot. “Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1%. De verhouding is compleet zoek.” D66 is een liberale partij die op het platteland weinig aansluiting vindt, maar die wel in de liberaal-conservatieve regering zit. De partij wil een ‘einde aan de bio-industrie’. Indien landbouwers door het plan moeten stoppen, wil D66 flankerend beleid ontwikkelen zodat boeren een andere job vinden.

Landbouwminister

Landbouwminister Carola Schouten van het conservatieve ChristenUnie vindt het proefballonnetje van De Groot ongepast. Boeren en boerinnen horen niet in de krant te lezen dat ze voor een groot deel overbodig zijn, zo zei ze tegen diverse media. Ze wijst erop dat een onderzoekscommissie nog bezig is met het stikstofdossier. Elke conclusie voordat de commissie een rapport opstelt, is voorbarig.

LTO-voorman Marc Calon vindt de uitspraken van De Groot “bizar”. In het ledenblad Nieuwe Oogst zegt hij: “zelfs als we de gehele veestapel naar het buitenland verplaatsen, blijft de juridische werkelijkheid dat er nog steeds te veel stikstof is”. Hij noemt de stad als Den Haag als voorbeeld. “Daar is geen varken of kip te bekennen, maar wel een Natura 2000-gebied. Nieuwbouw is onmogelijk. Een wilde roep om minder dieren op andere plekken in het land verandert daar niets aan.”

Varkenshouders

“Tjeerd de Groot liegt alles aan elkaar, voor eigen politiek gewin in de Randstad", stelt Linda Janssen, voorzitter van varkenshoudersbond POV, in een verklaring mede namens de pluimveeorganisaties NOP en NVP. De D66'er wil volgens Janssen “een deel van het platteland opofferen voor de geneugten van de stad”.

Miljardenschade

Rabobank is de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw. Circa 80% van het kredietvolume in de sector komt van de coöperatieve bank. Volgens Rabobank is het plan van De Groot duur. Het halveren van het aantal kippen en varkens zou gepaard gaan met een economische schade van 3,5 miljard euro. Volgens Rabobank is de primaire sector alleen wellicht niet zo groot, maar het totale vlees- en eierencomplex wel.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken