Startpagina Economie

Graan en suikerprijs omlaag, zuivelprijs stabiliseert

De wereldmarktprijzen suiker zijn in september met zo’n 4% gedaald. In dezelfde maand bleven mondiale zuivel- en graanprijzen zo goed als gelijk terwijl de prijs van plantaardige olie en vlees voorzichtig zijn gestegen. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN.

Leestijd : 3 min

De FAO volgt de voedselmarkten via een index, waarin alle belangrijke agrarisch grondstoffen een rol spelen. De index bleef op 170 punten gelijk aan een maand eerder. De basis is overigens het gemiddelde prijsniveau van de referentieperiode 2002 tot en met 2004. Prijzen van agrarische grondstoffen liggen nu dus gemiddeld 1,7 keer hoger dan toen. De index lag in september 3,3% hoger dan in september 2018.

Graan heeft als spilgewas een grote invloed op de index en de prijzen van andere grondstoffen. De graanprijs bleef in september op hetzelfde niveau steken als in augustus. Daarbij moet opgemerkt dat de prijzen een jaar eerder 4% hoger lagen en dat er in september grote verschillen zijn geweest tussen de graangewassen.

Tarweprijzen trokken aan omdat de lage prijzen van de laatste maanden veel kopers in beweging hebben gezet. Moet wel opgemerkt worden dat de tarweprijs een jaar geleden 11% hoger lag. De maïsprijs daalt daarentegen in september omdat in zowel de belangrijke exporterende landen van het Noordelijk als Zuidelijk halfrond – denk aan de VS en Brazilië - veel maïs voor export beschikbaar is.

Suiker

De suikerprijs bewoog in september nog het meest, en wel omlaag met 4%. De maand-op-maand-daling wordt gedreven door de verwachting dat door gunstige oogsten suikerstocks de hoogte in vliegen. Daar komt nog bij dat internationaal sinds de tweede helft van september energieprijzen zijn gedaald. Vooral in Brazilië wordt veel suikerriet gebruikt voor de productie van bio-ethanol. De lage olieprijs maakt bijmenging minder aantrekkelijk.

Zuivel

De zuivelprijs daalde met minder dan 1% in september, en ligt nog fractioneel boven het niveau van vorig jaar. In september daalden noteringen voor kaas en boter en dan nog het meest bij producten die lager geprijsd zijn. In Nieuw-Zeeland komt de melkveehouderij in de buurt van haar seizoenspiek, en is daarom wat meer zuivel voor de export beschikbaar dan de afgelopen periode. Melkpoeder wordt wel voor betere prijzen verkocht. Dat komt door een sterke importvraag in Azië en beperkte exportbeschikbaarheid in Europa.

Vlees

De vleesprijsindex kwam in september bijna 1% hoger uit dan in augustus. De vleesprijs loopt eigenlijk al sinds februari langzaam op. De grootste prijsstijging was in september zichtbaar bij schapenvlees en rundvlees. China is nog altijd volop op de markt actief, wat het effect van een grote beschikbaarheid van schapen- en rundvlees in Oceanië ruimschoots teniet doet. De varkensprijs in China is door de Afrikaanse varkensprijs hoog.

Buiten China is de varkensprijs echter voorzichtig dalende. In Europa is volgens de FAO toch veel varkensvlees beschikbaar voor de export. De markt voor pluimveevlees is in balans.

Plantaardige olie

De prijs voor plantaardige olie is met 1,4% gestegen, en ligt nu op het hoogste niveau sinds 13 maanden. Zowel palmolie als raapzaad worden beter betaald terwijl soja en zonnebloemolie juist in prijs dalen. Palmolie wordt momenteel volop ingeslagen in India en China. De raapzaadolieprijs loopt op door dalende oogstramingen in Europa en dan vooral Duitsland en Oost-Europa, terwijl ook de biodieselindustrie meer raapzaad koopt.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken