Startpagina Melkvee

Afval in vuilbak is koeienlevens sparen

Zwerfvuil hoort niet in het milieu. Het is de puurste vorm van milieuvervuiling. Maar het hoort nog minder in de ingewanden van koeien. Jaarlijks sterven honderden koeien en andere landbouwdieren door zwerfvuil, zo schat het ABS in. Met een affiche- en bordencampagne wil het ABS passanten en toeristen sensibiliseren.

Leestijd : 3 min

De borden- en affichecampagne is een gezamenlijk initiatief van Agro-Markt Gistel en ABS-arrondissement Oostende. Deze zullen worden geplaatst langs carpoolparkings, landelijke wegen, rustbankjes... Ook de timing is geen toeval: met het toeristisch seizoen dat op gang komt, trekken de mensen weer het platteland in om te genieten van de rust en het landschap. “Het landschap krijg je van ons gratis; in ruil vragen we om je afval bij te houden of het in de vuilbak te deponeren. Doe je het niet voor de boer, doe het dan voor zijn koeien!”

Mensen zijn niet bewust

Zwerfvuil is een groot probleem voor veehouders. “Koeien sterven soms een gruwelijke dood wanneer de maagwand doorboord wordt door metaal, plastiek en glas. En dat omdat mensen hun zwerfvuil in weides gooien zonder na te denken. Mensen zijn zich niet bewust van het dierenleed dat een weggeworpen leeg blikje maanden nadien kan veroorzaken”, aldus Franky Annys.

Levensbedreigend

Voorzitter van Agro-Markt Gistel Franky Annys weet waarom koeien zo makkelijk allerlei afval naar binnen werken. “Koeien zijn geen selectieve eters en werken alles naar binnen wat ze voor zich krijgen. Een varken kauwt nog op zijn eten, maar koeien werken het gras naar binnen en gaan maar grondig herkauwen nadien.”

Zwerfvuil kan op die manier tijdens het grazen naar binnengewerkt worden, maar een nog groter gevaar schuilt in maaiweides. Door het gras hakselen kunnen drankblikjes, glazen flessen, voorwerpen van inox of plastiek, uiteengetrokken worden en nog moeilijker detecteerbaar voor het dier en scherper worden.

Wanneer dit vervolgens ingekuild wordt, en later aan de koeien vervoederd wordt, ontstaan letterlijk levensbedreigende situaties. “Stukjes metaal kunnen veel schade aanrichten in de magen van een koe. Blikjes perforeren de maagwand en veroorzaken bloedvergiftiging. Maar plastic en glas zijn minstens even gevaarlijk. Deze deeltjes kunnen bovendien niet met een magneet verwijderd worden”, vertelde Franky Annys.

Magneten zijn lapmiddels

Boeren passen lapmiddels toe, maar deze zijn meestal onvoldoende. Koeien krijgen een magneet in de pens toegediend, die al het magnetisch materiaal bijhoudt, en verdere schade voorkomt. Maar glas, hard plastic, aluminium en inox kunnen gewoon hun beschadigend traject verderzetten.

Ook op voermengwagens kunnen krachtige magneten bevestigd worden. Melkveehouder-akkerbouwer Rudy Rotsaert uit De Haan investeerde zo’n 2.000 euro in een dergelijke mageneet. “Dat is veel geld, maar als je er ernstig dierenleed mee kan voorkomen, is het wel zijn geld waard”, aldus Rudy Rotsaert. Ook hiermee wordt enkel magnetisch afval afgevangen. “Koeien die intern beschadigingen oplopen door zwerfvuil zijn ten dode opgeschreven. Door de bloedvergiftiging gaan ze pijlsnel achteruit. Een diagnose stellen is vaak ook moeilijk en komt te laat. In het slachthuis blijken de staafvormige magneten dan ronde bollen vol metaal geworden te zijn.”

Voorzeten

Franky Annys opperde enkele initatieven die misschien deels het leed kunnen helpen voorkomen. Zo zou statiegeld op verpakkingen mensen kunnen aanzetten om hun afval bij te houden. “En als we het dan moeten oprapen, zouden we er ten minste nog iets mee kunnen verdienen”, grapte de Agro-Markt voorzitter.

Ook de gemeenten zouden hun steentje kunnen bijdragen door het plaatsen van meer vuilbakken langs de wegen. “Gemeenten staan daar een beetje weigerachtig tegen, omdat ze misbruik vrezen van mensen die er hun huishoudelijk afval in komen dumpen. Maar gemeenten moeten er zich wel bewust van zijn dat het kiezen is tussen een aantal vuilbakken erbij of dode koeien erbij.”

De echte oplossing zou natuurlijk zijn dat mensen zorgvuldiger omspringen met het afval wanneer ze zich op het platteland begeven. “Het is die oplossing die we met deze actie willen proberen te bereiken. Mensen bewust maken van de vreselijke gevolgen van zwerfafval.”

IDC

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken