Startpagina Economie

Na EU krijgt ook VS meer toegang tot Japanse markt

Op 1 januari treedt een handelsverdrag tussen de VS en Japan in werking. Amerikaanse exporteurs van vooral vlees en zuivelproducten kunnen dan tegen veel lagere tarieven exporteren naar het Aziatische land. De EU sloot al eerder een soortgelijk verdrag met Japan, en verliest dus een geprivilegieerde positie.

Leestijd : 3 min

Voor de VS komt een einde aan een moeilijke positie. De EU sloot een deal met de Japanners die de export van Japanse industriële producten naar de EU bevordert, maar ook de export van voeding- en landbouwproducten uit de EU naar Japan. De VS is voor haar export voor een groot gedeelte afhankelijk van haar agribusiness. Die is al behoorlijk getroffen door de lopende handelsoorlog tussen de VS en China.

Japan is ook niet zomaar een land; het land telt 127 miljoen inwoners en het is de derde grootste economie na China en de VS. Bovendien: niet alleen de EU sloot al een handelsverdrag met Japan, maar ook Australië en Canada. Ook dit zijn landen die zoals de VS voornamelijk agrarische grondstoffen en mijnbouwproducten naar Japan uitvoeren.

Voor de Amerikaanse president Donald Trump waren de Japanse deals een doorn in het oog, ook omdat Japan en de VS een speciale relatie hebben. Effectief neemt de VS sinds de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de defensie van Japan op zich. Trump dreigde een importtarief van 25% op Japanse auto’s en onderdelen in te stellen.

Rundvlees, kaas

De overeenkomst komt neer op lagere tarieven op circa 7,2 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Japan verlaagt haar importtarief van 38,5% op Amerikaans rundvlees naar 26,6%. Richting 2033 wordt het tarief verder verlaagd tot 9%. Geen sinecure, want Australisch rundvlees heeft flink aan marktaandeel gewonnen in Japan.

Andersom krijgt Japan overigens ook een kleine toegift op landbouwgebied: het lage tariefquotum van 200 ton op wagyu-rundvlees wordt opgeheven. Wat kaas betreft zal een tarief van 40% worden opgeheven over een periode van 15 jaar. Het gaat dan onder meer om cheddar, zachte kaas en andere kazen die vooral in de verwerking worden gebruikt. Daarnaast zet Japan een importquotum op voor Amerikaanse kwaliteitskaas, met een omvang van 150 ton.

Varkensvlees

Wat varkensvlees betreft, is Japan al de belangrijkste markt voor de VS. In 2018 importeerde Japan voor 1,6 miljard dollar aan Amerikaans varkensvlees. Tarieven op vers vlees worden in 9 jaar tijd tot nul teruggebracht – zoals ook is afgesproken in de andere handelsdeals die Japan recent sloot met de EU, Canada en Australië. Nu importeert Japan vooral varkensvlees uit Denemarken en Nederland.

Voor verwerkt varkensvlees geldt dat de importtarieven – zoals 20% op gekruid gehakt - tot nul teruggaan in 5 jaar tijd. Ingevroren varkensvlees blijft belast met een vaste belasting, maar die gaat wel omlaag van 482 yen naar maximaal 50 yen (40 eurocent) per kg in jaar 9 van de deal.

Japan krijgt in plaats daarvoor meer tonnen binnen een deel binnen een laag tariefquotum van 65.000 ton waar ook diverse andere landen van profiteren. Japan krijgt andersom meer mogelijkheden om industriële producten naar de VS uit te voeren. Japan slaagde er niet in om het Amerikaanse importtarief van 2,5% op auto’s en auto-onderdelen opgeheven te zien.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken