Startpagina Economie

China belooft VS voor miljarden extra aan landbouwproducten te kopen

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag hun handtekening gezet onder een beperkte handelsdeal. China belooft in het akkoord de komende 2 jaar voor circa 32 miljard dollar (29 miljard euro) extra aan Amerikaanse landbouwproducten te gaan kopen. Goed nieuws voor Amerikaanse boeren, maar voor veehouders in de EU kan dit een hogere voederprijs betekenen.

Leestijd : 2 min

"Het wordt niet groter dan dit...”, zei de Amerikaanse president Donald Trump in de voor hem kenmerkende pompeuze stijl bij de ceremonie waarbij de Chinese en Amerikaanse leiders de deal ondertekenden. “Deze twee reuzegrote en machtige naties in harmonie houden is zo belangrijk voor de wereld. De wereld kijkt toe vandaag." De deal wordt volgende maand van kracht.

Ze maakt deels een einde aan een handelsoorlog die de VS ontketende door het instellen van importtarieven. Deels, want de VS houden een deel van de extra heffingen die het instelde tegen China van kracht, om druk op de ketel te houden. Uiteindelijk wil Trump dat China voor 40 tot 50 miljard dollar extra aan landbouwproducten van de VS koopt, maar China heeft zich hierover nog niet uitgesproken.

China belooft in de zogeheten fase 1-deal voor 200 miljard dollar extra Amerikaanse goederen te kopen in de komende twee jaar. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. Andersom zien de VS af van eerder aangekondigde nieuwe importheffingen.

De Amerikaanse regering wil nu snel doorpakken om te komen tot een grotere, meer omvattende handelsdeal. Of die al beklonken zal zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, is onzeker. Aan Chinese zijde heeft Liu He het direct verder onderhandelen “onverstandig” genoemd. Liu He zegt in het Chinese blad Caixin dat eerst de huidige overeenkomst goed moet worden uitgewerkt. Nu al onderhandelen zou zijn als “een beer die de controle over zichzelf verliest in een maïsveld.

Soja

In 2017, het laatste volledige jaar voor de handelsoorlog ontketende, kocht China voor ongeveer 25 miljard dollar aan landbouwproducten van de VS. Ongeveer de helft van de omzet werd gerealiseerd met sojabonen. Het handelsconflict leidde tot hoge importtarieven op Amerikaanse soja. De Chinese kopers, die de importtarieven moeten ophoesten, zijn meer soja uit Brazilië gaan importeren. De VS loste op haar beurt Brazilië af als hofleverancier van sojabonen aan de EU.

Als China inderdaad meer soja en andere landbouwproducten uit de VS gaat kopen, betekent dit vermoedelijk hogere prijzen voor soja en graan op de wereldmarkt. Uiteindelijk kan dit ook de prijs van vooral veevoedergrondstoffen in de EU opdrijven.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken