Startpagina Economie

Hogan wil ‘minihandelsdeal’ met de VS

Eurocommissaris Phil Hogan van Handel denkt dat de EU een 'minihandelsdeal' met de VS kan sluiten. Daarbij houdt de Ier vast aan het principe dat de EU haar landbouwmarkt niet significant wil openen. De politicus wil wel kijken naar het verminderen van administratieve belemmeringen voor de handel in landbouwproducten. Ook wijst hij erop dat de EU op landbouwgebied ook nog wel wat eisen heeft voor de VS.

Leestijd : 2 min

Hogan zei dat tegen The Financial Times. De kans op een handelsdeal is toegenomen nu de VS bereid is tot concessies in het Airbus-dossier. De VS wil boetes opleggen vanwege het verstrekken van ongeoorloofde staatssteun aan Airbus. De VS gaat de EU nog steeds sanctioneren, maar toch niet zo snel en ernstig als in eerste aanleg was gezegd.

De voormalige landbouwcommissaris geeft in de gesprekken met de VS prioriteit aan inhoud boven snelheid. “Maar met politieke goodwill aan beide kanten kunnen we veel doen in een korte periode.”

Vlees in het hart van de discussie

De VS eisen meer ruimte om bijvoorbeeld vlees af te zetten. De EU beperkt de invoer hiervan, officieel omdat ze niet veilig geproduceerd zou worden. Hogan, die onlangs in Washington DC was om te onderhandelen, belooft de hoge EU-standaarden op het gebied van milieu en voedselveiligheid niet te offeren. “Ik heb dat vanaf dag 1 gezegd en zal dat blijven zeggen.”

De politicus herinnert eraan dat niet alleen de VS vindt dat het oneerlijk wordt behandeld als het op de handel in landbouwproducten aankomt. Zo kunnen de meeste EU-lidstaten geen rundsvlees uitvoeren naar de VS, vanwege oude MKZ-beperkingen. Bovendien wachten 8 landen nog op toestemming appels en peren naar Amerika uit te voeren.

Zorgen over Verenigd Koninkrijk

Wat betreft het Verenigd Koninkrijk zegt Hogan bezorgd te zijn over de houding van de Britse premier Boris Johnson. In de praktijk lijken de Britten afstand te nemen tot de politieke verklaringen van vorig jaar over de toekomstige relatie met de EU. De Britten blijven volgens Hogan de EU-eis dat qua regelgeving een gelijk speelveld wordt gegarandeerd, afwijzen. Hogan erkent dat de politieke declaratie van vorig jaar geen juridische kracht heeft.

“Het zou een slechte start van de onderhandelingen zijn, als nu al het Verenigd Koninkrijk duidelijk stelt dat wat op papier is gezet niets uitmaakt.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken