Belgian Pork Group ziet prijzen stijgen richting 2,20 euro per kilo geslacht gewicht
Operationeel directeur Luc Verspreet van Belgian Pork Group denkt dat de prijs voor vleesvarkens dit jaar met 15% kan stijgen ten opzichte van vorig jaar. Maar: de Belgische prijzen blijven door de Afrikaanse varkenspest (AVP) in ons land wel achter bij die van de ons omringende landen. Verspreet wijst er ook op dat een alles ontwrichtende uitbraak van de pest in Duitsland, of zelfs EU-wijd, niet denkbeeldig is. “Dan gaat China dicht voor iedereen.”

De Afrikaanse varkenspest in China jaagt prijzen omhoog. Geen wonder, legt Luc Verspreet van Belgian Pork Group (BGP) uit tijdens een seminarie op de Agridagen. BGP is een netwerk van 7 Belgische bedrijven gespecialiseerd in het slachten, versnijden en verder verwerken van varkensvlees. De Chinese varkensstapel krimpt door de verspreiding van de ziekte met zo’n 400 miljoen stuks. China, de grootste consument en producent van varkensvlees, moet importeren. Ze doet dat dan ook, op enorme schaal. China heeft volgens Verspreet dit jaar een tekort van ten minste 24,5 miljoen ton karkasgewicht, oftewel 15 miljoen ton varkensvlees.
Ze zijn in de regio niet alleen. Vietnam bijvoorbeeld hinkt aan tegen een tekort van circa 1,5 miljoen ton, en de Filipijnen 600- tot 700.000 ton. Ter vergelijking: de wereldhandel is normaal gezien ‘maar’ 8 miljoen ton. Daarbij opgemerkt dat in China de binnenlandse vraag naar varkensvlees door hoge prijzen is gedaald met 8 tot 10%. Verspreet vraagt zich luidop af of Chinese consumptie en productie volledig zullen herstellen wanneer de AVP onder controle is. Consumenten raken immers gewend aan andere producten - zoals kip - en de regering investeert wel in de productie, maar niemand weet hoeveel ‘backyard-productie’ is weggevallen.
“De Aziatische tekorten leiden tot toegenomen productie bij sleutelexporteurs”, aldus Verspreet. Ze voeren de productie op en verplaatsen handel van minder opbrengende markten naar
AVP beperkt mogelijkheden
België kan helaas niet optimaal profiteren. De meeste landen buiten de EU hebben de grenzen gesloten vanwege de AVP in de provincie Luxemburg. Aan regionalisering hebben ze geen boodschap. Daardoor neemt ons land maar 1% van het EU-exportvolume voor haar rekening.
Op 13 september 2018 zijn de eerste besmettingen vastgesteld. Van daaruit heeft de ziekte zich in de volgende maanden westwaarts en noordwaarts verspreid. Sinds april 2019 zijn nog maar weinig nieuwe besmettingen geregistreerd. De meest recente besmetting van een pas door AVP gestorven dier dateert van half augustus 2019.
Dat kan nog wel even duren. Sommige exportbestemmingen eisen dat het land waaruit ze importeren een langere periode (bijvoorbeeld 1 of 2 jaar) vrij is van AVP. De AVP in ons land beperkt niet alleen domweg de exportvolumes naar derde landen, aldus Verspreet. “Die waren eigenlijk ook voor de AVP niet heel groot. Zo’n 13% van de productie.” Maar de schade mag toch behoorlijk heten. Het aantal slachtingen daalde tussen
Wat als de hele EU
niet kan exporteren?