Startpagina Economie

Graanprijzen onder druk door overschot, corona en oliecrash

De toenemende zorgen over de gevolgen van het coronavirus, een crash op de oliemarkt en goede oogstvooruitzichten drukken graanprijzen omlaag. De Synagra-prijs voor gecertificeerde standaardtarwe daalde in een week van 157 naar 149,50 euro per ton. Ook wintergerst en Belgische maïs daalden in prijs, namelijk met respectievelijk 3,50 en 4 euro per ton. Er lijkt weinig verbetering aan de horizon.

Leestijd : 2 min

Het coronavirus raakt ook de internationale graanmarkten. De logistiek ligt zeker in Azië goeddeels stil. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt inmiddels van een pandemie en landen nemen maatregelen voor de volksgezondheid, die de economie schaden. Net als op de beurs heerst dus wat paniek op de termijnmarkten, waarop traditioneel ook speculanten actief zijn.

Daarnaast speelt de oliemarkt een rol. In de VS wordt ruim een derde van de maïs primair geteeld voor de ethanolindustrie. Zondag en maandag kelderden de olieprijzen met ruim 30% nadat Saoedi-Arabië besloot de productie te verhogen en de eigen prijzen te verlagen. Zo wil het land Rusland dwingen om een akkoord te tekenen met OPEC, dat in feite een kartel van netto olie-exporterende landen is.

Olieprijs

Op het dieptepunt was een vat Brentolie maandag 31,25 dollar (omgerekend 27,59 euro) waard. Die prijs is weer een beetje opgekrabbeld tot boven 36 dollar, maar dat blijft vrij laag. Bij een lage prijs voor ruwe olie, is het minder aantrekkelijk bio-ethanol bij te mengen. Daardoor neemt dus een deel van de vraag naar maïs af, waardoor de prijs daalt. Dat is geen sinecure, want de VS is de grootste exporteur van maïs. De meeste Belgische tarwe en maïs gaat niet richting de verbrandingsmotor, maar er is een indirect effect.

Het raakt ook tarwe, want tarwe en maïs zijn tot op zekere hoogte inwisselbaar.

Fysieke markt

Ten slotte speelt de fysieke markt natuurlijk een rol. De wereld heeft een vrij ruime graanvoorraad. De vooruitzichten voor de tarweoogst 2020/21 blijven onverminderd goed, hoewel de aanhoudende droogte in het Zwarte Zeegebied en de situatie in het westen van Europa (veel regen) voor de nodige onzekerheid zorgen. De markt kijkt scherp naar het zogeheten WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

In het meest recente WASDE rapport voorzag USDA ten opzichte van vorige maand nauwelijks wijzigingen in productie en vraag in de Verenigde Staten. Wel denkt het landbouwministerie dat de uitvoer uit Rusland met 1 miljoen ton zal stijgen tot 35 miljoen ton. De Russen zijn op de belangrijke markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de grootste concurrentie voor West-Europees – meestal Frans – graan.

Regen in het oosten van Australië pakte zeer gunstig uit voor de reeds ingezaaide arealen en sommige partijen verwachten nu een oogst van 27 miljoen ton, wat bijna 7 miljoen ton meer is dan eerder. In Europa zelf komen arealen wat onder druk en dan nog het meeste in Frankrijk en Duitsland. Uiteindelijk lijkt de wereld 2% meer te gaan oogsten, terwijl de consumptie maar 1% toeneemt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken