Startpagina Economie

Duitsland overweegt speciale vluchten met seizoenarbeiders

Duitsland neemt een serie speciale maatregelen zodat seizoenarbeiders uit Oost-Europa ondanks grensafsluitingen toch kunnen komen. Het gaat vooral om arbeiders die komen helpen in de landbouw, waar bijvoorbeeld de aspergeteelt voor vrijwel 100% afhankelijk is van arbeid uit landen als Polen en Roemenië. De Duitse landbouwminister Julia Kloeckner denkt aan het organiseren van speciale vluchten.

Leestijd : 2 min

Duitsland stelde kort geleden tijdelijk grotendeels de grens met Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Denemarken. De grens met Polen blijft open, ten minste deels vanwege het belang van Poolse arbeid in de Duitse industrie en landbouw. Jaarlijks werken bijna 300.000 Oost-Europese seizoenarbeiders in de Duitse landbouw.

Ook de grens met Nederland en België is nog open. Maar veel Oost-Europeanen zijn bang dat de situatie verandert, en ze niet meer naar huis zullen kunnen. De voorzitter van de Duitse boerenbond DBV, Joachim Rukwied, heeft gezegd dat de politiek “met extreme snelheid moet handelen” om een misoogst door gebrek aan handen te voorkomen.

Speciale vluchten

Buurland Polen levert honderdduizenden tijdelijke arbeiders aan de landbouw. Bovendien is Polen een belangrijke overstapplek voor arbeiders uit andere Oost-Europese landen. Polen heeft recent buitenlanders verboden nog het land in te reizen, en een quarantaine van 14 dagen ingesteld voor burgers. Volgens de Duitse landbouwminister Julia Kloeckner (CDU, christendemocraten) is de situatie zeer gevaarlijk.

Ze is het gesprek aangegaan met vliegmaatschappij Lufthansa om te zien of seizoenarbeiders het land ingevlogen kunnen worden, eventueel met aparte vluchten. De arbeiders zouden daarbij worden gescreend op gezondheidsaspecten.

Andere maatregelen

Een ander idee is om de normale limiet van 70 dagen waarbinnen seizoenarbeiders actief mogen zijn, te verlengen. Daarnaast wordt gewerkt aan stimuleringsmaatregelen die mensen uit sectoren die effectief tot stilstand komen, snel en tijdelijk inzetbaar te maken in de landbouw.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken