Startpagina Economie

Belgische leveranciers FrieslandCampina leveren nog vol

FrieslandCampina vraagt haar Belgische leden vooralsnog niet om de productie te verminderen. Dat zegt Hans De Ruyter, voorzitter van leveranciersvereniging DairyCam. “Vanuit het hoofdkantoor is ons gezegd dat de verkopen heel erg goed verlopen, dat er vooralsnog geen enkel probleem is.” Andere melkerijen trapten al wel op de rem. De melkprijs staat ondertussen wel onder druk, ook bij FrieslandCampina.

Leestijd : 2 min

Eerder werd bekend dat enkele Belgische melkerijen, waaronder marktleider Milcobel, haar leden vraagt wat minder te melken. FrieslandCampina is een Nederlandse coöperatie die al vele jaren ook beleverd wordt door Belgische melkveehouders, waarvan het overgrote deel geen lid is. Door de jaren heen is het aantal Belgische leveranciers teruggebracht tot circa 300. De filosofie is dat de Belgische melkveehouders het volume leveren dat het bedrijf kan verkopen in België. De leveranciers zijn verenigd in DairyCam.

“Dat loopt ondanks de coronacrisis heel goed”, weet de voorzitter van DairyCam, De Ruyter. “Enkele dagen geleden hadden we een videoconferentie met FrieslandCampina. Ze vroegen of een vraag om productiemindering ons ook te wachten stond. Men zei van niet, omdat de verkopen eigenlijk heel goed gaan. In de supermarkten lopen de verkopen goed door. DairyCam belevert de fabriek in Aalter en daar worden consumentenproducten gemaakt zoals drinkmelk. De schade zit veel meer bij de productie van poeder of mozzarella.”

De Belgische fabriek in Lummen maakt wel allerlei speciale producten voor de horeca. “Die fabriek produceert nu misschien wel minder dan gewoon omdat de horeca stil ligt.” Over de breedte van het volle bedrijf gezien, is het ook niet alles rozengeur en maneschijn. De leden van FrieslandCampina ontvangen over april een garantieprijs van 35 euro per 100 kilo. Dat is 1,25 euro minder dan ze over maart krijgen. De biologische garantieprijs daalt met eenzelfde bedrag naar 47 euro. De melkprijs is gecorrigeerd voor gehalten op het laagste niveau in bijna 4 jaar.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken