Startpagina Economie

Eurocommissaris Timmermans: productiewijze wordt onderdeel handelsverdragen

De EU moet in handelsverdragen altijd expliciet afspraken maken over de productiewijze van voedsel. Dat heeft Eurocommissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de Green Deal, gezegd in gesprek met het Nederlandse parlement. Aanleiding is de onrust over een handelsverdrag met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Het Nederlandse parlement stemde tegen het verdrag en ook in ons land is de kritiek niet mals.

Leestijd : 2 min

Timmermans is door Nederland afgevaardigd naar de Europese Commissie, maar benadrukte opnieuw niet het Nederlandse belang te verdedigen. Veel eerder verdedigt hij het Europese belang, aldus de sociaal-democraat. In gesprek met het Nederlandse parlement toonde Timmermans enig begrip voor de keuze van het Nederlandse parlement om een verdrag met Mercosur af te stemmen. Het parlement keurde het verdrag met name af omdat het vooral zou leiden tot meer import van landbouwproducten uit landen als Brazilië en Argentinië.

In deze landen gaat landbouw veel meer dan bij ons ten koste van de natuur en dierenwelzijn, zo heet het. Bovendien zou het minder veilig zijn, getuige de diverse voedselschandalen in met name Brazilië. Naast Mercosur zou het Nederlandse parlement ook het verdrag met Canada, dat al in werking trad, kunnen afstemmen. Het verdrag is al nipt door het parlement gegaan maar handelsminister Sigrid Kaag denkt dat een meerderheid in de senaat moeilijk haalbaar is. Daarmee lijkt het traditioneel liberale Nederland Europees opeens een dwarsligger als het aankomt op handelsverdragen.

Oneerlijke concurrentie

In het debat bracht parlementslid Carla Dik-Faber van de kleine christelijke partij ChristenUnie naar voren dat verdragen nu vaak oneerlijke concurrentie betekenen voor Europese boeren. Haar partij zit overigens in de regering en levert de landbouwminister, Carola Schouten. Ze vroeg om een structurele oplossing, ook omdat verdragen momenteel steeds meer door de Commissie worden afgekaart, om te stranden bij de lidstaten.

Dik-Faber merkt op dat nu wel eisen worden gesteld aan het voedsel, maar niet aan de productiewijze. Timmermans antwoordde dat de Commissie inderdaad ook de productiewijze structureel wil opnemen in handelsverdragen. Dat sluit ook aan bij een offensief van de Nederlandse en Franse ministers van handel om importen voor de EU-markt te laten voldoen aan duurzaamheidscriteria. Dat plan maakt onderdeel uit van voorstellen voor de Europese Green Deal die Timmermans moet bewerkstelligen.

Timmermans benadrukte ook dat de coronacrisis het strategische belang van de landbouw herbevestigt, en dat het waarborgen van voldoende voedsel een belangrijke doelstelling blijft van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “Bij alles wat we doen, moeten we de agrarische sector meenemen, anders krijgen we weer te maken met sociale ellende op het platteland.”

Regionale voedselketens

Timmermans is er ook van overtuigd dat voedselketens meer gaan regionaliseren. Minder mondiale handel en meer handel binnen (grote) regio’s. De verduurzaming waar de Europese Commissie inzet, is volgens hem onvermijdelijk. De consument is zich steeds meer bewust van de negatieve effecten die voedsel kan hebben op de natuur, het milieu en het dierenwelzijn, aldus Timmermans.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken