Startpagina Economie

Banken verlaten grondstoffenhandel vanwege risico’s

Enkele grote banken trekken hun handen af van de internationale grondstoffenhandel. Voor de graanhandel die aan de basis staat van de veevoeder- en voedingsmiddelenindustrie betekent dit minder financieringsliquiditeit, en mogelijk hogere rente-tarieven. De oorzaak van de terugtrekkende beweging ligt voor een deel in grote verliezen, een krimpende markt en strengere regulering.

Leestijd : 2 min

De wereldwijde handel in agrarische grondstoffen staat aan de basis van zowel veel voedingsbedrijven als de veevoederindustrie. Bedrijven als Cargill, COFCO, Bunge en Glencore Agri telen, verschepen en soms verwerken enorme volumes aan agrarische producten, van suiker tot graan en van rijst tot soja. De EU bijvoorbeeld importeert meer dan 30 miljoen ton soja uit met name Brazilië en de VS.

Onlangs maakte BNP Paribas bekend zich terug te trekken uit grondstoffenovereenkomsten. Voor de handel in bijvoorbeeld olie, gas graan en suiker verstrekt hdet voorlopig geen krediet. De bank liep honderden miljoenen aan verliezen op in de graan- en energiehandel in het Midden-Oosten en in de koffiehandel in de VS. Bedrijven konden door fraude en een opmerkelijk beweeglijke markt hun leningen niet terugbetalen.

Het blijft niet bij de grootste bank van Frankrijk en het eurogebied. Het eveneens Franse Société Générale schroefde al eerder het financieren van de internationale grondstoffenhandel terug. Het Nederlandse ABN Amro is nu ook uit de handel gestapt. De bank was ooit de grootste financier van de wereldwijde agrarische grondstoffenhandel. Die positie verloor het door de geruchtmakende ontmanteling van de bank, die werd opgedeeld door enkele buitenlandse banken en daarna maar deels weer ‘terugveroverd’.

Vandaag is ABN Amro nog altijd een grote bank, maar niet meer de wereldwijde handelsbank die het ooit was. Nu de grondstoffenmarkt beweeglijk is, denkt de bank niet meer de gediversifieerde portfolio te hebben die helpt prijsschokken op te vangen.

Tegenover persbureau Reuters zegt consultant John MacNamara van Carshalton dat de handelsfinanciering bovendien een onaantrekkelijkere markt is geworden. Met veelal ongedekte kortlopende kredieten aan bedrijven die met grote hefbomen werken, nemen de banken genoegen met extreem lage marges. Nu economische tijden onzeker zijn, vrezen banken risicovolle financieringen meer dan ooit. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bovendien de regels voor banken strenger gemaakt, waardoor ze meer kapitaal moeten aanhouden en dus voorzichtiger moet opereren.

Een aantal banken, zoals ING en Crédit Agricole, richten zich toenemend op de grote handelshuizen. De handelsmaatschappijen waar BNP Paribas verliezen op leed, behoorden niet tot de elite. Grote handelshuizen in de landbouw zijn bijvoorbeeld ADM, Glencore en Louis Dreyfus Commodities. Voor kleinere handelshuizen neemt de keuze qua banken af, wat zich zou kunnen vertalen in hogere rentes.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken