Startpagina Economie

Enorme zalmkwekerij in Oostende op komst

Een Noorse start-up investeert 150 miljoen euro in Oostende om er jaarlijks 3 miljoen zalmen te kweken in bovengrondse watertanks. Dat schrijft financieel dagblad De Tijd. De zalmkwekerij in Oostende levert op termijn 80 tot 100 banen op. De visuitwerpselen gaan dienen als mest voor groenten.

Leestijd : 2 min

De Noorse start-up Columbi Salmon gaat volgens De Tijd in de haven van Oostende jaarlijks 15.000 ton zalm, zo’n 3 miljoen vissen, kweken. Die zullen zwemmen in tientallen watertanks waarvan de grootste 8 meter hoog zijn en een diameter hebben van 20 meter. Er komt ook een slachterij en ruimte waar de zalm in dozen met ijs verpakt wordt en vervolgens naar de klant vertrekt.

Opmerkelijk is dat het water met de visuitwerpselen - een interessante meststof - dient om op hetzelfde terrein sla of andere groenten te kweken. Het slachtafval wordt dan weer omgezet in biogas dat samen met zonne-energie zowat een derde van de benodigde stroom zal produceren om het tankwater op temperatuur te houden, te zuiveren en rond te pompen.

De financiering is nog niet rond. De investeerders, vooral de familie achter viskwekerij Refsnes, legden al 30 miljoen euro op tafel. Dat moet verder aangevuld worden met bankleningen en de inkomsten uit een beursgang in Oslo later dit jaar. De bouw zou over ongeveer een jaar moeten beginnen. Columbi Salmon had voor zijn eerste vestiging meerdere locaties in gedachte, waaronder Boulogne-sur-Mer. Maar de haven van Oostende heeft de Fransen met een goed dossier in snelheid gepakt.

Met het project in Oostende lanceert Columbi Salmon zich in de groeiende markt van kweekvissen. In België wordt al indoorbaars gekweekt in Oost-Vlaanderen en Limburg.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken