Startpagina Pluimvee

“Toen ik 16 was, had ik nooit verwacht boerin te worden”

Tijdens haar tweede jaar verpleegkunde kreeg Jolien Driessens uit Kinrooi de kans om een omgevingsvergunning aan te vragen in dezelfde straat als haar ouders. Net als hen, heeft ze nu een bedrijf met braadkippen. “Mijn ouders helpen mij zo weinig mogelijk. Ze willen dat ik beslissingen zelfstandig neem en op die manier snel bijleer. Natuurlijk staan ze wel altijd voor me klaar.”

Leestijd : 8 min

Momenteel heeft Jolien 2 grote stallen. Daarin lopen 80.000 kippen rond. “Op 2 jaar tijd was het hele bedrijf klaar. Dat kwam goed uit, want toen studeerde ik af. Ik heb nog een half jaar als verpleegster gewerkt, maar daar ben ik mee gestopt. Ik hoop dat ik dit bedrijf in de toekomst nog verder kan uitbreiden.”

Afgestudeerd in verpleegkunde

In het middelbaar studeerde Jolien verzorging, waardoor een HBO5-opleiding verpleegkunde een logisch vervolg leek. “Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een diploma haalde. In dit vak weet je nooit wat de toekomst brengt. Ik heb lang niet geweten wat ik later wilde worden, maar toen de kans op deze vergunning zich voordeed, heb ik snel de beslissing gemaakt om mijn eigen bedrijf te starten. De keuze voor braadkippen was ook voor de hand liggend met mijn achtergrond.”

Oorspronkelijk wilden haar ouders de nieuwe vergunning aanvragen, maar het bleek voor Jolien de ideale kans om zelf te beginnen. “Toen de aanvraag werd goedgekeurd, wilde ik stoppen met mijn opleiding, maar dat mocht niet van mijn ouders. Zijn vonden een diploma belangrijk. Toen ik afstudeerde werkte ik nog een half jaar in het ziekenhuis waar ik stage deed. Die aanbieding kwam goed uit, want na dat half jaar was de eerste stal klaar en kon ik starten als boerin.”

Broers met zelfde ambitie

Jolien heeft 2 jongere broers die ook graag het ouderlijk bedrijf overnemen. Jur (20) stopte na het zesde middelbaar met studeren en werkt nu bij een loonwerker. De jongste, Joren (16), zit nog in het middelbaar en koos voor de opleiding ‘werktuigenmachines’.

“Mijn oudste broer was niet te overtuigen om verder te studeren. Ook de jongste zie ik dat niet doen. Mijn ouders willen niet dat beide broers op hetzelfde bedrijf terecht komen, daarom zijn ze opzoek naar een tweede bedrijf om te kopen of te huren. Om een goede verstandhouding te behouden, zien ze mijn broers liever op hun eigen bedrijf werken met hun eigen boekhouding. Ik weet niet of mijn ouders geluk of pech hebben dat alle drie de kinderen zo geïnteresseerd zijn in het bedrijf. De jongste is er nog niet heel zeker van, maar ik had op mijn 16de ook nooit gedacht dat ik een eigen braadkippenbedrijf zou starten.”

Andere aanpak dan ouders

De ouders van Jolien vonden het belangrijk dat ze de eerste maanden zo weinig mogelijk hulp vroeg aan hen. Ze moest zelf rondbellen naar vertegenwoordigers en dierenartsen om zo haar eigen weg te vinden. “Mijn ouders hebben veel ervaring en geven goede raad, maar ze willen er zeker van zijn dat ik geen verouderde of slechte gewoontes overneem. Zo leren ze me op mijn eigen manier mijn bedrijf leiden.

Over het algemeen ben ik wel dezelfde samenwerkingen aangegaan als mijn ouders. We hebben dezelfde vangploeg, reinigingsploeg, voerfirma en dergelijke. De technieken die ik gebruik zijn soms wel anders. Mijn stal heeft ramen. Die van hen niet. Zo werk ik met natuurlijk daglicht en dat vind ik beter voor de kippen. Daarnaast zorgen we er met LED-verlichting voor dat er altijd licht is. Tijdens drie blokken van twee uren gaat het licht uit. Voor de rest van de dag is het licht gedimd tot 20%. Het daglicht komt binnen tijdens de eerste twee dagen en de laatste week.

Daarnaast gebruik ik een indirecte centrale verwarming die de warmte via een warmtewisselaar (lucht-lucht) de stal in blaast. Zo komen de reststoffen van de verbranding niet in de stal terecht. Dat is bij een directe verwarming wel het geval. Nu kan de lucht afkoelen of opwarmen zonder dat er ook vocht wordt toegevoegd.

De ventilatoren trekken de verse buitenlucht via de warmtewisselaar naar binnen. Die wordt opgewarmd of afgekoeld en gelijktijdig zuigen ze de vervuilde stallucht af naar buiten. Op die manier creëren we een beter en constanter klimaat. De lucht komt deels opgewarmd binnen, waardoor er minder risico is op tocht en vallende lucht. Zo krijgen de kippen minder last van hun luchtwegen.”

Aan beide stallen heeft Jolien stofbakken laten installeren met een uitstoothoogte van 8m. Hoe hoger, hoe beter het verspreidingspatroon van de uitgaande lucht. De stallucht zal door de krachtige verticale snelheid sneller verdunnen en beter mengen met de omgevingslucht. Ook de geur wordt zo minder sterk.

Flow Slider

“Voor het voer gebruiken we een Flow Slider. Dat zorgt voor arbeidsbesparing omdat we minder voer moeten bijstrooien. We gebruiken in combinatie met de Flow Slider ook kuikenpapier. Dat wordt onder de drink- en voerlijnen gelegd om kuikens te lokken. Doordat kuikens op het papier lopen, lokken ze met dat krakende geluid andere kuikens naar het eten.”

“De kuikens kunnen vanaf de eerste dag vlot bij het voer geraken. Dat lukt doordat die dag de voerbakken overlopen van het eten. Zo kunnen de kuikens zonder teveel extra inspanning het eten gemakkelijk vinden. Dat stimuleert de voeropname. Nu moeten ze niet meer blijven zoeken op het papier, maar vinden ze meteen de vaste plaats van het voer.”

De kuikens gaan opzoek naar voer bij de Flow Slider.
De kuikens gaan opzoek naar voer bij de Flow Slider. - Foto: Jolien Driessens

Broedeieren in plaats van kuikens

Enkele maanden geleden is Jolien begonnen met het bestellen van broedeieren in de plaats van kuikens. Dat zorgt voor minder stress, waardoor de kuikens een gezondere start maken. “Doordat ze in de stal zelf uit het ei komen, hebben ze meteen toegang tot voeding en water. Normaal komen ze uit, worden ze geënt en komen ze naar hier, waar ze hun eerste eten en drinken krijgen. Dan vliegen ze naar het eten en dat is niet zo gunstig.”

De eieren worden geleverd na een broedperiode van 18 dagen. Een dag later komen de kuikens piepen. “Ik heb een groot verschil gemerkt na mijn overstap naar broedeieren. De kuikens zijn veel rustiger en hebben een betere darmgezondheid en immuniteit. Ik probeer het antibioticagebruik altijd zo laag mogelijk te houden en die betere gezondheid helpt daar zeker bij. Onlangs was de stal te laat klaar voor de volgende lading eieren, waardoor ik terug kuikens moest bestellen. Er was toen veel minder rust.”

De eieren worden gelegd, zodat de kuikens er morgen uit kunnen komen.
De eieren worden gelegd, zodat de kuikens er morgen uit kunnen komen. - Foto: Jolien Driessens

Zekerheid door contract

Net zoals haar ouders, werkt Jolien met een vast contract tussen haar bedrijf en voerfirma De Heus. “De voerfirma bezorgt ons niet enkel voer, maar ook tarwe en kuikens. We kiezen wel zelf van waar de tarwe en kuikens komen. Daarvoor betalen wij een vaste prijs aan de voerfirma en zij betalen een vaste prijs aan ons per kg kip. Op die manier heb ik nog maar weinig gemerkt van de schommelende marktprijzen. Ik denk dat ik anders niet durven starten was.”

“Ik zit samen met nog andere jonge boeren in een whatsappgroep. Daar stuurde iemand dat ze door geen kippen op te zetten minder verlies maakt dan wanneer ze wel kippen opzet. Dat is hard. Een andere persoon stuurde dat hij niet begrijpt wie nu stallen bijbouwt, of een nieuw bedrijft durft op te starten. Dan slik ik even, maar ik ben blij dat ik toch wat zekerheid heb door dat contract.”

“In de winter gaat de marktprijs altijd wat naar beneden, maar met Corona gaat het wel heel slecht. De afzetmarkt is vele kleiner geworden, waardoor aan elk bedrijf gevraagd werd om minder kippen op te zetten. Dat heb ik gedaan. Ik ben van 40.000 naar 38.000 kippen per stal gegaan. Ik mag momenteel heel blij zijn dat alles nog opgehaald wordt. Diepvriezers zitten overal vol, er is teveel import van het buitenland en de horeca moet te pas en te onpas sluiten.”

Liefde versus boerderij

“Ik ben nu 5 jaar samen met mijn vriend. We hebben ervoor gekozen om alles op mijn naam te zetten. Momenteel zit alleen mijn geld in het bedrijf. Dat was een bewuste keuze voor als we ooit uit elkaar zouden gaan. Het gaat over een heel groot bedrag, waardoor dat de gemakkelijkste oplossing was. Ik ben een grote lening aangegaan. Die heb ik best vlot kunnen krijgen doordat mijn ouders borg staan. Het huis op dit terrein hebben mijn vriend en ik wel samen aangekocht.

Mijn vriend werkt niet op het bedrijf. Hij werkt nu voltijds voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in stalautomatisering. Zij hebben ook onze stallen ingericht. Hij doet die job graag en voorlopig blijft hij die job voltijds doen. Bij een eventuele uitbreiding denkt hij erover na om zelfstandige te worden. Zo kan hij ook hier op het bedrijf helpen.

Nu neemt mijn vriend om de 6 weken enkele dagen verlof om de stallen mee te zuiveren. Dat kan ik niet alleen. Na 6 weken komen ze de kippen laden. De zevende week is poetsweek bij ons. Dan schuiven we de mest bijeen zodat alles verwerkt kan worden van biogas naar energie. Dan poetsen we de stallen, ontsmetten we alles en maken we de stal terug klaar voor gebruik. Daar heb ik zijn hulp bij nodig.”

Als vrouw in een mannenstiel

De meerderheid van de boeren is man, maar de vrouwen moeten zich zeker niet laten doen. In 2018 was een derde van de werkzame mensen op boerderijen een vrouw. “Denk je dat een boer zijn boerin kan missen op de boerderij? Vrouwen kunnen evengoed een landbouwbedrijf starten.

Het was zeker spannend om dit bedrijf in mijn eentje op te richten, maar ik kan mijn mannetje staan. Soms merk ik wel dat bijvoorbeeld de vangploeg er moeite mee heeft om mij als hun baas te zien, maar dat zullen ze dan toch moeten leren. Ik vind het stiekem wel leuk om als vrouw de leiding te nemen.”

Uitdagingen jonge starters

“Momenteel is de grootste uitdaging de durf om te starten. De markt is heel slecht en niemand zal het jou aanraden. Ze zullen je misschien wel gek verklaren. Als je dan nog eens het financiële plaatje bestudeert dat erbij komt kijken, zakt de moed je helemaal in de schoenen. Vroeger zijn die rekeningen mij nooit opgevallen. Nu ik ze zelf moet betalen wel. Om toch wat zekerheid te hebben, zou ik zeker een contract aanraden met vaste prijzen voor het vlees.

Als je voelt dat het uitbaten van landbouwbedrijf toch echt 100% iets voor jou is, moet je die droom volgen. Luister altijd heel goed naar het advies van anderen en ga kijken op andere bedrijven. Investeer ook in de toekomst. Probeer de gewoontes van je ouders niet over te nemen. Ze zullen veel goed doen, maar ze lopen met hun oudere stallen waarschijnlijk achter op veel innovatieve technieken. Met de nieuwste technieken krijg je de beste productie en vaak ook een lichtere arbeid.

“Mijn motto is: Beter een goede buur dan een verre vriend. Een slechte band met de buren kan ervoor zorgen dat je je bedrijf nooit kan uitbreiden. Mijn ouders organiseren samen met een ander koppel elk jaar een paar buurtfeesten om iedereen bij elkaar te brengen. Dit jaar zal dat niet lukken, maar andere jaren maakten ze bijvoorbeeld een sint-maartensvuur en organiseerden ze een nieuwjaarsborrel.”

Toekomstdroom

“In de toekomst wil ik graag mijn bedrijf uitbreiden en een nieuwe zichtstal bouwen. Ik vind het erg hoe onze sector alleen maar negatief in het nieuws komt. Veel mensen zagen nog nooit een vleeskippenbedrijf of eender welk landbouwbedrijf langs binnen en kennen alleen de beelden van op tv. Die blik op de landbouw wil ik veranderen. Mijn stal zal openstaan voor iedereen, want ik heb niets te verbergen.

Bij de opstart van de eerste twee stallen hield ik ook al een opendeurdag. We hadden alle buurtkrantjes aangeschreven en bezoekers kregen elk half uur een rondleiding. Ik zet ook zoveel mogelijk foto’s op Facebook. Bij mij is er openheid over alles. Ik houd van die kippen en ik zal er alles aan doen om hun verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken. Dat mag gezien worden.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken