Startpagina Bedrijfsnieuws

Jorion Philip-Seeds investeert in een extra stockageloods en veel nieuwigheden

Jorion Philip Seeds heeft ondanks het coronajaar niet stilgezeten. Naast een versterking van het team wordt ook een extra stockageloods voorzien om meer graszaad te kunnen stockeren. In tarwe, gerst en triticale zijn er bovendien mooie toppers te vermelden. Grote nieuwigheden zijn de zaaicoating B-up in tarwe en het Easy concept in spelt. Ten slotte pakken ze graag uit met hun nieuwe vanggewas Turbo Rogge Mix.

Leestijd : 6 min

N a een jaar in volle coronatijd, is het weer tijd om de resultaten van het uitgezaaid graan te bezichtigen op de proefvelden aan Ferme de Liessart in Doornik. Het zonnige weer zet het graan alvast mooi in de kijker. Er wordt echter niet alleen gefocust op de rassen, binnen Jorion Philip-Seeds is er wat verandering aan de gang. Het team breidde uit met Jérome Vandeputte, die de operationele link zal worden tussen de commerciële medewerkers, de aankoopdienst en de productie. In juli vervoegt Maxime Colinet het team, dat het beheer van de proefvelden en screening voor zijn rekening zal nemen.

Jean-Philippe Jorion, de nieuwe manager sinds vorig jaar, geeft bovendien mee dat er geïnvesteerd werd in een nieuwe stockageloods. “Hier zullen we meer graszaad en andere grondstoffen kunnen stockeren, met als doel onze opslagruimte in Hacquegnies vrij te maken voor de opslag van afgewerkte producten.” Om de kwaliteit van de zaden te verbeteren werd er ook aan de nieuwe stofafzuigingsinstallatie gewerkt. “En die werken lopen ook bijna op hun einde”, vertelt Jorion.

Granen blijven in België nog steeds de hoofdteelt en er wordt verwacht dat die nog zullen stijgen in de campagne 2021-2022. Bij Jorion Philip-Seeds is er alvast voor elk wat wils in het uitgebreide gamma. “De eisen van morgen zijn niet deze van gisteren. Daarom houden wij eraan om variëteiten voor te stellen die aan de vraag van de markt beantwoorden en rekening houden met het milieu.”

Nieuwelingen in tarwe scoren

Jorion Philip-Seeds breidt zijn gamma uit met 4 nieuwe rassen: Dag (KWS Momont), Ultim (KWS Momont), Monfort (Wiersum Plantbreeding) en Complice (Florimond-Deprez). Complice en Ultim hebben gemeenschappelijk dat het bebaarde tarwes zijn, met kort stro, die in het zeer vroege segment zitten, met Ultim aangeduid als de vroegste. Omdat ze het beide goed doen wat betreft aarfusarium, zijn ze geschikt na maïs. Ultim kan ook na tarwe. Daarnaast is Ultim een zeer gezond ras dat goed legervast is. Bovendien is het resistent tegen voetziekte, tarwegalmug en tarwemozaïek. Complice heeft veel potentieel, maar moet intensiever gekweekt worden. Het heeft wel een stabiele hoge opbrengst.

Het nieuwe halflate ras Dag wordt beschouwd als ‘de overtreffende trap’ van de 4 nieuwelingen. Het scoort op elke soort grond zeer goed scoort inzake opbrengst, of het nu intensief of extensief wordt geteeld. Het is resistent tegen tarwegalmug en geeft zelfs langer stro. Het meest late ras is Monfort, maar dat geeft het voordeel dat de aarvulling ook langer duurt. Het ras geeft ook een mooie grote korrel met hoog eiwitgehalte. Zowel op lichte als op zware grond haalt dit ras, dat overigens zeer gezond bleek te zijn wat betreft bladziekten, een zeer mooie opbrengst. Het is een echt wintertype met een zéér goede uitstoeling die halflang stevig stro geeft.

Ten slotte is Jorion Philip-Seeds enorm trots op enkele vaste waarden die in 2020 werden geïntroduceerd. Extase (KWS Momont) is een van de grootste rassen geworden, onder andere in België, Nederland en Frankrijk, en wordt beschreven als een zeer stabiel, stevig en regelmatig ras met zeer goed stro. Avignon (Lemaire-Deffontaines) viel op door zijn algemene gezondheid en uitmuntende vruchtbaarheid van de aren. Cubitus (Secobra Saatzucht) stoelt dan weer zeer goed uit en is supergezond. Zowel Avignon als Cubitus zijn geschikt na maïs. Interessant aan Cubitus blijkt de zeer goede bakkwaliteit. RGT Gravity is het meest late ras in het gamma, maar blijkt gemakkelijk in elk teeltsysteem. Voordelen zijn de zeer goede uitstoeling, de tarwegalmugresistentie en het extreem hoge opbrengstpotentieel.

Zaadcoating B-Up

In de tarwe introduceerde Jorion Philip-Seeds een nieuwe zaadcoating, B-up genaamd. Die bevat humus- en fulvozuren, die elk hun voordeel bieden voor het gewas. Humuszuren garanderen een betere opname van de nutriënten uit de bodem, zorgen voor een betere ziekteresistentie en een betere vastlegging van vocht. Fulvozuren zorgen ervoor dat het gewas een sterkere beworteling krijgt en dus ook een betere kieming en jeugdgroei. Bovendien blijken de aren ook beter te vormen. “In de proef testten we B-Up uit op Avignon en Extase, en die bleek het beter te doen. Het gewas bleek ook mooier groen en regelmatiger te staan”, duidt Filip Desmyter, vertegenwordiger van Jorion Philip-Seeds.

Toppers in gerst

In 2020 bleken mooie en goede gerstvariëteiten geselecteerd te zijn bij KWS Momont. Jorion Philip-Seeds schuift de rassen Jaguar, Joyau, Feeris en Exquis naar voren als ultieme toppers. Al die rassen zijn tolerant voor het dwergvergelingsvirus. Jaguar valt op door zijn vroegheid en lange zaaiperiode. Het kan nog uitgezaaid worden tot eind oktober. Joyau kan door zijn virusresistentie en goede bladgezondheid ook aanbevolen worden in bio en past in de meeste schema’s. Het stoelt zeer goed uit en bleek de beste wat betreft stengelbreuk op het eind van het seizoen. Ook qua opbrengst scoort die goed. Iets later is Feeris, wat een kruising is tussen Kosmos en Amistar. Hierdoor combineert dit ras een hoger opbrengstpotentieel met een virusresistentie. Exquis is nog iets later, maar heeft een iets hoger opbrengstpotentieel dan Feeris. Opvallend bij Exquis is de zeer goede ziekte- en kouderesistentie. Dit is een veilige keuze qua ras, volgens Jorion Philip-Seeds.

Toppers in triticale

In triticale wordt het halfvroege ras Brehat van Florimont Desprez genoemd als dé revelatie, en perfecte opvolger van Borodine. Brehat is makkelijk te kweken, en geeft veel aren en veel stro. De goede gezondheid maakt het ideaal in bio, maar ook in klassieke schema’s geeft het een zeer goede opbrengst.

Het ras Kitesurf is een vroeg ras, dat geselecteerd is op de massa – om te maaien en in te kuilen – en vormt samen met vlinderbloemigen een cruciaal onderdeel in de Méteil-mengsels (te verkrijgen in Méteil Nutri en Méteil Proti). De granen zorgen voor de steunpilaren voor de vlinderbloemigen, en zorgen zo voor een betere opbrengst. Door de vlinderbloemigen vraagt de teelt bovendien weinig meststoffen. Bovendien heeft die minder behoefte aan water en laat het in het voorjaar een minder uitgedroogde grond na voor de volgteelt.

Easy spelt

Jorion Philip-Seeds heeft in spelt 3 rassen in het gamma: Zollernspelz, Cosmos en Badensonne. Badensonne wordt beschouwd als de betere van de 3. Het is nog een ‘echte’ spelt, zonder tarwelijn in en wordt gekenmerkt door een zeer goede bakkwaliteit. Het kan zowel intensief als extensief geteeld worden, en is ook geschikt voor bio.

Nieuw in het speltgamma is het ‘Easy’-concept: hierbij wordt de spelt ontdaan van de kafjes, waardoor de teler zuiver zaaizaad gebruikt in zijn zaaimachine. Dit zorgt voor minder zaaifouten, die eventueel kunnen ontstaan door verstopping van de zaaimachine met kafjes. Het maakt het zaaien met de nieuwere precisie zaaimachines aan de exact gewenste dichtheid mogelijk. Eén dosis Easy spelt is 500.000 korrels, en de ideale zaaidichtheid is tussen de 5 à 6,5 dos/ha.

Turbo Rogge Mix

Onder de vanggewassen is de Turbo Rogge Mix te vermelden. Het bestaat uit verschillende energierogges, en kent een zeer vlugge voorjaarsontwikkeling en een voederproductie van 4 à 6 ton DS/ha. Het is ideaal om te zaaien vanaf de helft van september tot de helft van oktober, en kan de lage temperaturen goed aan. Oogsten kan bij begin aarschieten rond de helft van april. Een mooi voordeel is dat erna nog voldoende vocht aanwezig is voor de volgteelt. Energierogge kan ten slotte niet alleen dienen als voedergewas, maar ook als groenbedekker.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken