Fipronil in eieren: onderzoek aan de gang

DSC_1149

Eén code had betrekking op eieren die een "acuut gevaar voor de volksgezondheid" opleveren. "Bij die code gaan we na in welke voedingsmiddelen de eieren terecht zijn gekomen, aldus de NVWA-zegsvrouw.

Wanneer het onderzoek is afgerond kon zij niet zeggen.

Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Ook Duitse pluimveebedrijven besmet

Het voor pluimvee verboden luizenbestrijdingsmiddel fipronil is ook in vier Duitse legkippenbedrijven gebruikt als schoonmaakmiddel. "Bij ons weten is het ontsmettingsproduct Dega 16 - waarin firponil zit, nvdr - gebruikt in 100 Nederlandse, vier Duitse bedrijven en in één Belgisch bedrijf", zo maakte de Organisatie voor controle op dieren (Verein für kontrollierte alternative Tierhaltungsformen, KAT) woensdag in München bekend.

"We onderzoeken momenteel of, en in welke omvang, de eieren van de betrokken bedrijven besmet zijn", zei een woordvoerder van KAT aan het Duitse persagentschap DPA.

Landbouwminister van de deelstaat Nedersaksen Christian Meyer (Groenen) maakte woensdag bekend dat een bedrijf uit het graafschap Bentheim zelf had laten weten dat het getroffen was. Het bedrijf met zo'n 40.000 legkippen werd geblokkeerd.

Voorts werd Meyer door de Nederlandse autoriteiten ervan op de hoogte gebracht dat vier pluimveebedrijven in Nedersaksen het schoonmaakproduct geleverd kregen. Die bedrijven werden ook geblokkeerd.

"De pluimveehouders kan niets verweten worden. Het is op een andere plaats dat er iets misdadigs is gebeurd", zei de voorzitter van de controledienst KAT Friedrich-Otto Ripke aan de Neue Osnabrücker Zeitung. Ripke is ook voorzitter van de Duitse pluimveehoudersvereniging.

Eerder hadden de Nederlandse autoriteiten al miljoenen eieren teruggeroepen uit de handel, en ook in Noord-Rijnland-Westfalen werden al 900.000 eieren uit de winkelrekken gehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de boodschap gelanceerd, dat men best voorlopig geen eieren meer eet, omdat de dosis fipronil te hoog is.

Is er een weerslag op de prijzen?

"Wij zien tot op vandaag nog geen weerslag op de eierprijzen. Daarvoor is het nog te vroeg", zegt Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling van Boerenbond. Bij de Prijzencommissie van de 'eiergemeente' Kruishoutem is eenzelfde geluid te horen: "Pas eind deze week of begin volgende week zullen we zien of deze kwestie gevolgen heeft voor de prijzen", zegt Louis Pysseroen van die Prijzencommissie.

"Eigenlijk is er momenteel een 'stilstand' op het vlak van eierhandel", zegt Michel Van Hees, directeur van Eierveiling Poederlee. "We hopen dat we van het Federaal Voedselagentschap snel zicht krijgen op het aantal vrijgegeven en geblokkeerde pluimveebedrijven."

Wytynck vindt de situatie in ons land momenteel "geruststellender" dan in Nederland. "Maar wat daar gebeurt op de markt heeft ook een invloed op onze prijzen. Wij voeren immers ook veel eieren uit naar Nederland. Als er een invloed is, zal dat later deze week of begin volgende week in Nederland zichtbaar worden", besluit de Boerenbond-adviseur.

Belga

Meest recent

Meest recent