Startpagina Pluimvee

Uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Frankrijk vergt bijkomende maatregelen in West-Vlaamse gemeenten

In de Franse gemeente Warhem is een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij een commercieel bedrijf. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de besmetting ingesteld. De 10 km-zone valt gedeeltelijk in West-Vlaanderen. Daarom gelden bijkomende maatregelen in delen van de gemeenten De Panne, Veurne, Alveringem en Poperinge, voor zowel professionele als particuliere houders.

Dit zijn de nieuwe maatregelen voor pluimveehouders in De Panne, Veurne, Alveringem en Poperinge:

- Alle pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels (waaronder duiven), met uitzondering van loopvogels, moeten worden opgehokt of afgeschermd met behulp van netten.

- Verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, andere vogels en broedeieren binnen het beschermingsgebied zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor doorvoer door het gebied over de autowegen of per spoor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Het AB-bedrijfsstatuut bepaalt welke bedrijven verplicht een coach moeten aanstellen

Veeteelt In december 2024 werd een nieuwe wetgeving gepubliceerd over de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren (Koninklijke Besluit 17 december 2024). Deze wetgeving is momenteel enkel van toepassing voor varkens, vleeskippen, leghennen en vleeskalveren. Ben je houder van of actief als dierenarts bij een van deze diersoorten? Dan is het belangrijk dat je correct geïnformeerd bent over de mogelijke veranderingen die deze wetgeving met zich meebrengt.
Meer artikelen bekijken