Startpagina Melkvee

Milcobel verhoogt notering

De Raad van Bestuur heeft vorige week beslist om de melkprijs voor de juli-leveringen te verhogen tot een standaardprijs van 34,00 euro/100 l, hetzij37,10 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Leestijd : 2 min

Daarmee zet het bedrijf de heropleving van de maand juni verder. Toen steeg de melkprijs na vier maanden stilstand op 32 euro opnieuw met een euro. Dezelfde stijging wordt nu dus verdergezet. Daarmee komt het niveau terug op het niveau van afgelopen december, het hoogste prijspeil van de laatste drie jaar.

Kaas en room

In haar bericht duidt het bedrijf dat de melkprijs het gevolg is van een zeer goede valorisatie uit de combinatie kaas & room. “Beide producten duwen de markt opwaarts. Evenwel blijft de zuivelmarkt ook gekenmerkt door extreme uitersten : enerzijds blijven de vetprijzen nog steeds verder stijgen en anderzijds komen de magermelkpoederprijzen niet los van het lage interventieprijsniveau. De ontwikkeling van de prijzen voor volle melkpoeder komt enigszins onder druk van de gunstige productie- en aanbodperspectieven vanuit Nieuw-Zeeland. De variatie tussen de verschillende productgroepen is momenteel merkwaardig groot geworden”, zo constateert Milcobel.

De standaardprijs is de prijs voor melk met de wettelijk bepaalde referentiegehaltes voor vet en eiwit van respectievelijk 42 g/l en 34 g/l.

De reëel uitbetaalde melkprijs voor een gestandaardiseerde melklevering komt bij Milcobel als volgt tot stand: Een leveringsomvang van 500.000 liter op jaarbasis, vetgehalte 43 g/l en eiwitgehalte 35 g/l., IKM-gecertificeerd ( sinds 1 mei 2016 is de vroegere IKM-premie geïntegreerd in de standaardprijs), kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml en geen strafpunten noch penalisatie voor remstoffen.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken