Startpagina Melkvee

Haflingerstamboek telt momenteel 22 hengsten

Na een jaar zonder publiek voelde het vertrouwd aan om in Oud-Heverlee terug publiek te mogen begroeten. Voor de thuisblijvers was er opnieuw de live-uitzending, zodat iedereen kon meegenieten of het ras kon ontdekken. In deze 51ste editie werden 3 nieuwe hengsten en 1 oudere hengst voor de eerste maal goedgekeurd, alle met 1A-premie. Van jurylid Kurt Broché ontvingen we onderstaand verslag.

Leestijd : 4 min

Eerst kwamen de nieuwe hengsten aan bod. Dat waren er dit jaar 3.

Nieuwe hengsten

Spider (Spielberg liz. x Anselazio liz.) van eigenaar/fokker Benny Desiron uit Bekkevoort beet de spits af. Deze nog extreem groene hengst van 152 cm heeft tijd nodig om verder te ontwikkelen. De hengst staat heel mooi in de voorhand met mooie schouder en bijhorende schoftpartij en beschikt over een extreem mooi gevormd, lang en fijn voorbeen. In correctheid en bewegingen kon de hengst weinig overtuigen.

De tweede is Beaufort (Blickfang liz. x Wirbelsturm-P) van fam. Luc Van Landschoot uit Veurne en een import uit Duitsland. Deze meer dan uit de kluiten gewassen mannelijke hengst meet al 154,5 cm, wat net voorbij de bovengrens is voor hengsten op 3 jaar. Het is een hengst met veel ras en adel, mocht iets langer in de bovenlijn zitten, heeft een lange achterhand, wat we té vaak missen. Hij staat lang in het voorbeen en zowel in draf als in galop overtuigde deze hengst sterk.

Liz. Wellington (Winterzauber liz x Straden liz) is een 153 cm grote importhengst uit Tirol, in het bezit van Bruno Ronsijn uit Voorde. Hij is een mooie, moderne hengst, staat goed in het type en heeft veel ras. De bovenlijn, fijn fundament en extreem verjongende, slanke en goed aangezette hals zijn zeker pluspunten. Hoewel deze hengst niet helemaal correct is, werden zijn stap, draf en galop met veel takt en harmonie door het lichaam uitgevoerd.

4-, 5- en 6-jarigen

Bij de 4-jarige hengsten was er één hengst: liz. Stubenkönig (Stratos liz. x Avalon liz.) van Stal Beauvoorde uit Torhout. Hij is een moderne ST-lijn hengst die extreem goed in het ras staat. Hij vertoont veel adel, lange hals, goede verbindingen en veel harmonie in bouw. Daarenboven is hij fijn in fundament en toont hij goede bewegingen. Hij werd onverminderd kampioen van deze editie.

Alle hengsten in de groep van 5- en 6-jarigen konden heel nipt de 1A-premie vrijwaren: liz. Sternenwunder (Sterndal liz. x Amadeus liz.) van Stal Everdijhof uit Kalmthout presenteerde zich beter dan de voorbije jaren, maar blijft een hengst met te weinig mannelijke uitstraling. Hij heeft een mooie halspartij. Zijn middenhand is netjes en hij stapt grondig door het lichaam, maar toont geen stuwing in draf. Alcanar van Frankenastate (Alcantara liz. x Novembernebel liz.) van Niki Fieu uit Veurne stond er conditioneel goed bij met veel ras en adel, in model ietwat kort. Hij beschikt over een mooi voorbeen en stapt en draaft voldoende flexibel door de ring. Woodlove van de Veldwijk werd als buitenlandse deelnemer niet geplaatst, wel geprimeerd. Het is een hengst met veel ras en uitstraling, netjes in de voorhand, fijn fundament, maar weinig correct. Hij kon niet overtuigen in de bewegingen.

7- tot 9-jarigen

Er waren 5 hengsten van 7 tot 9 jaar, met hierbij heel wat terugkomers. Het begint met heel sterke 1A-premiehengsten tot hengsten die flirten met de grens 1B-premie. In de eerste plaats was er liz. Wales (Woodland liz. x Straden liz.), de 154,5 cm grote reservekampioen van 2019. Hij staat terug in België op Stal Beauvoorde. Het is een moderne hengst met veel ras en adel, harmonisch gebouwd, goed in fundament en goede bewegingen. Liz. Stellan (Stilton liz. x Noweit liz.), de tweede terugkomer, staat nu op Stal Everdijhof. Hij is een grootramige 155 cm heel mannelijk gebouwde prominente hengst, mooi in de voor- en middenhand. Hij liet zich goed in draf zien. De stap ging minder vlot. Liz. Alvermann (Almquell liz. x Nordtirol liz.), was de derde nieuwkomer, opnieuw van Stal Beauvoorde. Het is ook een grootramige hengst, goed in het ras, mooi in voor- en achterhand met een modern lang voorbeen. Hij toonde zich prima in draf en galop, doch bewoog in stap niet door het lichaam.

Liz. Monet van Stal Everdijfhof stond er goed bij, te kort in het lichaam, doch met voldoende aan adel en fijnheid. Correct in de bewegingen, helaas met heel weinig stuwing vanuit de achterhand. Arthur van Hagendoor, is de enige oudere nieuw goedgekeurde hengst van Evelyne Van Waes uit Watervliet. Het is een hengst met een beetje vreemd bloed (0,243%), doch onder de grens voor raszuiverheid. Hij meet 153,5 cm en is een product uit Arik x Stachus. Deze slanke mannelijk gebouwde hengst werd in het model gestraft op punten om de meerdere witte benen. Hij was goed in hoofd, hals, voor- en middenhand en beschikt over een slank en fijn voorbeen. Hij bewoog niet correct en overtuigde niet in ruimte in stap en draf.

10 jaar en ouder

Tot slot wraen er nog de hengsten van 10 jaar en ouder, met liz. Spielberg. Deze liz. Sevruga x liz. Standschutz is iets minder grootramig in model, maar beschikt over veel uitstraling. Hij is slank in hals, mooi in de middenhand, heeft fijne en goed gevormde voor- en achterbenen en stapt bovenal extreem sterk door het lichaam en toonde een ruime gestrekte draf. De hengst is eigendom van Lorenzo Lataire, maar inmiddels doorverkocht aan Niki Fieu uit Veurne. De hengst werd met een 1A-premie voor het leven goedgekeurd en werd eveneens reservekampioen.

Het Belgische Haflingerstamboek telt op die manier 22 hengsten, privé uitgebaat. Voor het 5de jaar op rij zijn opnieuw de 7 bloedlijnen vertegenwoordigd (A / B / M / N / S / ST en W). Alle info is terug te vinden op de website van de Belgische Haflinger Vereniging www.haflingerbelgie.be

Bernard Lenaerts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken