Nieuwe risicozone voor wolvenschade en verruiming ondersteuningsmogelijkheden veehouders

Kaart met de gemeentes die het grootste risico op schade door de wolf vertonen.
Kaart met de gemeentes die het grootste risico op schade door de wolf vertonen. - Beeld: Kabinet Demir

In de eerste plaats wordt de zogenaamde risicozone verruimd. Dit is de perimeter waarbinnen subsidies kunnen bekomen worden voor preventieve maatregelen. In de tweede plaats wordt ook een schutkring afgebakend in de kern van het huidige wolvengebied om in dat gebied ook grootveehouders te steunen in preventieve maatregelen.

“Door de terugkeer van de wolf naar Vlaanderen, werden veel veehouders geconfronteerd met een nieuwe situatie. Het is belangrijk dat we, in samenspraak met de betrokken organisaties, de lokale veehouders de hand reiken en ondersteunen bij het nemen van wolfwerende maatregelen en dat doen we dan ook. Op basis van wetenschappelijke adviezen van INBO en ANB breiden we de risicozone uit en verruimen we de ondersteuningsmogelijkheden voor veehouders”, zegt Demir.

Risicozone

In de eerste plaats wordt de zogenaamde risicozone verruimd. Dit is de perimeter waarbinnen subsidies kunnen bekomen worden.

Minister Demir: “We stellen vast dat wolven momenteel vooral migratieroutes volgen die hen via het noorden van Antwerpen naar Vlaanderen leiden. Wolven zijn ook meermaals gesignaleerd in de omgeving van het grenspark Kalmthoutse Heide, met zelfs een langdurig verblijvend exemplaar tijdens de winterperiode. Ik heb daarom beslist om veehouders ook in een perimeter rond dit natuurgebied te ondersteunen. Door de verruiming van de perimeter kunnen nu professionele veehouders beroep doen op de ondersteuning via de landbouwadministratie en kunnen amateurhouders van kleinvee een subsidiedossier indienen bij het agentschap voor Natuur en Bos. Preventie is een belangrijke sleutel tot het succesvol samenleven met wolven. Deze ondersteuning moet veehouders helpen hun veerasters wolfproof te maken.”

Schutkring

In de tweede plaats wordt ook een schutkring afgebakend in de kern van het huidige wolvengebied. Vorig jaar zijn enkele schadegevallen opgetreden bij runderen. Er heerst dan ook ongerustheid bij houders van grotere dieren zoals paarden en runderen. “We hebben vastgesteld dat de wolven zich op groter vee kunnen richten op het ogenblik dat hun nieuwe welpen groter worden. Er is dan veel voedsel nodig en de roedel van ouders en jaarlingen kan zich op dat ogenblik potentieel ook op grotere dieren richten. Nu er net opnieuw welpen geboren zijn, kunnen ook alle grootveehouders die binnen deze schutkring gelegen zijn beroep doen op ondersteuning om de nodige maatregelen te nemen”, aldus Demir.

De perimeters van de risicozone en schutkring, alsook informatie over hoe een omheining wolfwerend gemaakt kan worden, kunnen geraadpleegd worden op www.natuurenbos.be/wolf.

Kabinet Demir

Meest recent

Meest recent