Startpagina Wetgeving

Fipronil in eieren: Europees Parlement vraagt om betere informatie-uitwisseling tussen lidstaten

De landen van de Europese Unie moeten elkaar sneller waarschuwen over mogelijke risico's voor de voedselveiligheid. Dat was dinsdag de boodschap van het Europees Parlement tijdens een debat over de fipronilcrisis in de pluimveesector.

Leestijd : 2 min

Tijdens zijn eerste plenaire vergadering na het zomerreces heeft ook het Europees Parlement zich over de fipronilbesmetting gebogen die de afgelopen weken de eierindustrie teisterde. Het insecticide, dat wordt gebruikt voor de bestrijding van onder meer luizen en vlooien en niet in aanraking mag komen met voedsel of vee, werd door fraudeurs illegaal in een luizenbestrijdingsmiddel gemengd. Daardoor werden vooral in Nederland en België honderden pluimveebedrijven geblokkeerd. Eieren en vlees van deze bedrijven mocht niet meer geëxporteerd worden, wat tot grote economische schade leidde.

Het debat in Straatsburg maakte duidelijk dat volgens de parlementsleden de informatie-uitwisseling tussen de lidstaten beter moet. "Het bestaande snellewaarschuwingssysteem RASFF is een goede tool", zei Bart Staes (Groen). "Maar alles staat of valt met het inbrengen van informatie. Als bepaalde staten weigeren, sta je voor Piet Snot."

België bracht op 20 juli de andere Europese lidstaten op de hoogte van de fipronilbesmetting, maar beschikte volgens Staes al eerder over indicaties. "Lidstaten moeten onverwijld optreden, er moeten boetes komen voor landen die dat niet doen", vindt hij.

Ivo Belet (CD&V) is dezelfde mening toegedaan. Hij vindt het RASFF "veel te afhankelijk van de (on)wil van de nationale agentschappen" en vraagt de Commissie om snel maatregelen uit te werken. "Waarschuwingen over voedselveiligheid moeten aan strengere regels onderworpen worden en automatisch gedeeld worden tussen de lidstaten én met de Commissie." Commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis kondigde alvast maatregelen aan om een herhaling van de fipronilcrisis te voorkomen. Op dinsdag 26 september komen de Europese lidstaten samen voor een bijzondere vergadering over de fipronilcrisis.

Ook Hilde Vautmans (Open Vld) vraagt een "grondig onderzoek naar waar het fout gelopen is" met de fipronilbesmetting. "Het RASFF moet dringend aangepast worden", zegt ze. Mark Demesmaeker (N-VA) vindt dat de nodige lessen getrokken moeten worden, maar waarschuwt ervoor niet te reageren als ‘kippen zonder kop’. Hij past voor intentieprocessen tegen de voedselagentschappen, maar vindt wel dat het waarschuwingssysteem waar nodig bijgestuurd en bedrog voorkomen en ontraden moeten worden.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken