Startpagina Bedrijfsnieuws

Vernieuwing in het Dezeure-gamma

Bij Dezeure constructie uit Veurne staat de technische evolutie niet stil. Een groot deel van hun gamma onderging een technische vernieuwing, waardoor de aanhangwagens steeds verder doorontwikkeld worden.

Leestijd : 4 min

Dezeure innoveerde op het vlak van drijfmesttransport en introduceert nu vaten die gemaakt zijn uit polyester.

Transline XL

Het voordeel van de polyester-tanken is de gewichtsbesparing ten opzichte van hun equivalent in staal. Voor een drie-asser komt dit uit op ruim 2.000 kg. Zo kunnen legaal vrachten van 26.000 liter vervoerd worden zonder in overtreding te zijn met de verkeerswetgeving betreffende de toegelaten gewichten.

Dezeure geeft dit gamma mengmesttonnen de naam Transline XL mee. De type-aanduiding ‘XL’ slaat hier op extra light of extra large, grapt Siel Himpens, commercieel verantwoordelijke bij Dezeure.

Het vullen en lossen van deze tanken gebeurt via een verdringerpomp van Börger van 6m3/min. Snel laden en lossen is hiermee mogelijk.

De polyester tank wordt geplaatst op een luchtgeveerd onderstel om het comfort te verhogen en het vat te beschermen tegen schokken. Als leuk extraatje is de tank afzetbaar en kan je zo makkelijk de combinatie maken met een kipbak.

De Transline XL-serie is uitgerust met een nieuw model BPW-stuuras, namelijk de Agroturn. Deze zorgen voor een grotere stuurhoek en dus extra wendbaarheid. Dankzij de elektronische sturing kan de bestuurder vanuit de tractorcabine via een terminal gaan bijsturen of de aanhangwagen in hondengangpositie doen rijden.

Nog meegeven dat een weegsysteem, waterkanon, sproeiboom, injecteur, bandendrukwisselsysteem én banden met een diameter tot maximum 1m65 mogelijk zijn.

Cargoline XL

Voornoemde polyester tank ontwikkelde Dezeure ook voor zijn haakarmsystemen Cargoline XL. Ook hier wordt er zo gewicht beperkt. De tank is niet aan het chassis gemonteerd maar op een containerslede geplaatst.

Dezeure werkte nog een eigen constructie van afdeksysteem uit voor zijn containerhaaksystemen. Ondertussen werd ook deze techniek doorontwikkeld en kan men met een volgende versie inspelen op de verschillende afmetingen van containerbakken. Met het afdeksysteem wordt een dekzeil van voor naar achteren over de container gelegd.

Bronto DLX

De typenaam Bronto staat al jaren voor een mengmesttank die beschikt over ingewerkte wielkasten (met grote banden). Dit model wordt nu uitgebreid richting een ‘deluxe’ versie. Zo krijgt deze mengmesttank nu een uitschuifbare wielas (voorste as) mee. De wielen van de eerste en tweede as, lopen hiermee niet meer in hetzelfde spoor. De schuifas kan op alle modellen gemonteerd worden en zelfs banden met een diameter tot 1.820 mm zijn mogelijk.

De inhoud van de Bronto DLX gaat van 14.000 tot 20.000 liter. Een verdringerpomp van fabrikant Borger met een debiet van 6m3/min is mogelijk. Hiernaast zijn de oplossingen uit het verleden nog steeds mogelijk: een vacuümpomp of combinatie van vacuüm- en verdringerpomp.

Nieuw is dat Dezeure een eigen systeem heeft uitgewerkt om met de Börger-pomp proportioneel mest te gaan spreiden. Hiermee kan de hoeveelheid mest precies gedoseerd gaan worden.

De nieuwigheden binnen het drijfmestgebeuren worden afgesloten met een nieuwe hefinrichting voor de injecteurs. Deze worden steeds groter en zwaarder. Dezeure speelde hierop in met de ontwikkeling van een nieuwe lift die deze vergrote lasten perfect aankan. De injecteurs kunnen zowel op drie als op vier punten gehouden worden.

De aandrijflijn van de silagewagens kreeg een nieuwe beveiliging mee.
De aandrijflijn van de silagewagens kreeg een nieuwe beveiliging mee.

Silocruisers

Dezeure ontwikkelde een specifieke nieuwe beveiliging van de aandrijflijn (tractie) van zijn Silocruisers silagewagens. Een speciale koppeling zorgt voor de ideale beveiliging en is niet gebaseerd op de gekende slipkoppeling, maar is nu een systeem dat met een breekwig werkt. Hoogst opmerkelijk is dat deze koppeling een heel hoge belasting aankan, waardoor het gebruik van de tractie niet beperkt wordt. De beveiligingskoppeling gaat enkel door, net voor het moment dat er overbelasting in de aandrijflijn optreedt.

Bij de landbouwkippers werd zowel de voorwand als achterdeur  hertekend..
Bij de landbouwkippers werd zowel de voorwand als achterdeur hertekend..

Landbouwkippers

De lijn landbouwkippers van één tot drieasser kreeg een grondige facelift mee, met aan de voor- en achterzijde een volledig nieuw en functioneel concept. De vernieuwde voorkant zorgt zo voor een betere inkijk in de laadruimte. Achteraan wordt om de graandichtheid op lange termijn te garanderen, vanaf nu standaard gewerkt met een verzwaarde, dikkere rubberen afdichting.

De Turbocleaner werd verder  doorontwikkeld, waarbij nu de klassieke  achterdeur  behouden blijft.
De Turbocleaner werd verder doorontwikkeld, waarbij nu de klassieke achterdeur behouden blijft.

Turbocleaner

Zo’n twee jaar geleden stelde Dezeure zijn Turbocleaner (TC) voor. Dit behelst een reinigingsmodule, hoofdzakelijk om aardappelen te reinigen bij het overladen van op de hooglosser richting vrachtwagen. Bij de eerste versie vormde de Turbocleaner tevens de achterdeur van de laadruimte. Dit is ondertussen veranderd en nu heeft de hooglosser steeds zijn hydraulische achterdeur. Zo kan heel snel, op een kwartier tijd, de Turbocleaner reinigingsmodule ge(de)monteerd worden en is er vlot terug een traditionele hooglosser. Het voordeel van de achterdeur is ook dat deze als doseerschuif gebruikt kan worden bij het overladen en reinigen van bijvoorbeeld wortelen.

Dezeure werkte tevens nog een oplossing uit om valschade bij aardappelen te beperken. In plaats van over de volledige breedte van de Turbocleaner de aardappelen te laten vallen in de vrachtwagen, wordt nu de productstroom gecentraliseerd door twee kleine dwarse transportbandjes aan het einde van de reinigingsunit.

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken, besluit Siel Himpens. Hij vat nog mooi samen dat ze met de Turbocleaner en grote stortbak gemaakt hebben achterop de hooglosser.

T.D.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken