Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Eierprijzen nog steeds erg hoog

De nationale eierprijs ligt nog steeds zowat 50 procent boven de prijs in dezelfde periode van vorig jaar. Dat is een gevolg van de Fipronil-crisis die in de zomer van vorig jaar is losgebarsten.

Leestijd : 1 min

Door de vernietiging van dieren en eieren in de nasleep van die crisis, is het aanbod nog steeds relatief laag, wat de prijs de hoogte in drijft. Producenten verwachten wel een normalisering van de prijzen wanneer de productie weer volledig op peil is.

Vorig jaar werden sporen van het bloedluisbestrijdingsmiddel Fipronil aangetroffen in eieren, een schandaal dat in België leidde tot de vernietiging van 77.375.000 eieren en 1.900.000 kippen. Volgens federaal minister van Landbouw Ducarme liep de economische schade op tot 21 miljoen euro.

"Het duurt zowat 20 weken om de stallen opnieuw te bevolken", zegt Louis Pyfferoen, die in de eierprijzencommissie de producenten vertegenwoordigt. De hoge prijs is een goede zaak voor eierproducenten die niet getroffen zijn, al blikt de sector met een gemengd gevoel terug. "Veel collega's weten niet waar ze aan toe zijn. En er is solidariteit met collega's die niet van de hoge prijs kunnen meegenieten. Niemand wordt hier gelukkig van", zegt Pyfferoen.

Eind vorig jaar gaf de Europese Commissie nog groen licht voor steunmaatregelen aan de Belgische sector. Maar het aanbod blijft aan de lage kant en op de eierprijzencommissie in Kruishoutem is de prijs voor een ei zowat 50 procent hoger gezet dan vorig jaar.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken