Startpagina Melkvee

Invoering digitale meter zet rendabiliteit pocketvergisters onder druk

Sinds begin 2017 bereidt de Vlaamse regering de invoering van de digitale meter voor, die in 2019 van start moet gaan. Zoals het er nu voorligt, zou de rendabiliteit van pocketvergisters zwaar kunnen lijden onder het wegvallen van de terugdraaiende teller, zo blijkt uit een rekenvoorbeeld van Biogas-e.

Nettarieven draaien niet meer terug

Met het principe van de terugdraaiende teller wordt de injectie van elektriciteit in rekening gebracht bij de afname ervan en draagt zo bij tot de rendabiliteit van een PV-installatie of pocketvergister. Nu blijkt dat het aangekondigde compensatiemechanisme voor het wegvallen van die terugdraaiende teller (beloofd voor 15 jaar) slechts betrekking heeft op het elektriciteitsgedeelte van de elektriciteitsfactuur. Daarmee komt naast de rendabiliteit van PV-installaties...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken