Startpagina Melkvee

Nul vooruitgang discussie leveranciers met FrieslandCampina

FrieslandCampina is niet ingegaan op de vraag van Belgische melkleveranciers om een deftige opstapregeling op te zetten en meer afzetzekerheid in contracten op te nemen. Ook beweegt de Nederlandse coöperatie geen centimeter als het op weidegang en AA-kwaliteit aankomt. Als het bedrijf niet met een tegenvoorstel over de brug komt, zetten leveranciers zonder verder te specificeren een niet nader gespecificeerde volgende stap.

Leestijd : 2 min

Dat zegt voorzitter Hans De Ruyter van de Producentenorganisatie Dairy Cam die de leveranciers verenigt. De Ruyter is teleurgesteld dat FrieslandCampina nog geen tegenvoorstel heeft gedaan. De organisatie had dat na het laatste overleg beloofd binnen enkele weken te reageren. Nu ruim twee weken later is het nog wachten. “We geven het nog een week en dan gaan we toch weer aan de bel trekken. Als men dan nog geen tegenvoorstel doet, van volgt weer een volgende stap.” Over acties, zoals eerder bij Danone, wil De Ruyter nog niet spreken. “Maar we gaan dit niet zomaar accepteren.”

De nieuwe eisen van FrieslandCampina wat betreft weidegang en AA-kwaliteit komen mogelijk neer op het vertrek van 140 of volgens sommigen nog enkele tientallen meer meer landbouwers – die momenteel niet aan één of beide eisen kunnen voldoen. Ze leken de keuze te hebben naar de Belgische coöperatie Milcobel te kunnen gaan, maar die zet de deur met een blik op de markt maar half open.

Ondertussen geeft FrieslandCampina toe last te hebben en houden van capaciteitsproblemen. De situatie die nog wel 3 jaar kan voortduren. Dat zegt voorzitter Frans Keurentjes van de Nederlandse zuivelcoöperatie tegen het Nederlandse vakblad Boerderij. De oorzaak ligt volgens Keurentjes in een verkeerde inschatting van de markt, tegenvallers bij de ingebruikname van nieuwe fabrieken en de snelle groei van het melkaanbod.

FrieslandCampina telt circa 13.000 leden-melkveebedrijven waaronder een handvol Belgen. De Belgen kregen de mogelijkheid lid te worden in de periode dat Friesland Foods en Campina fusioneerden. Daarna is de deur definitief dichtgegooid voor Belgische leden, wat in juli van dit jaar nog eens bevestigd werd. De solidariteit tussen boeren houdt voor FrieslandCampina op bij de landsgrenzen.

Teveel, te weinig

Concreet is de condensfabriek in Leeuwarden in het noorden van Nederland te groot, terwijl bij bijvoorbeeld de kaas of melkpoederproductie juist capaciteit tekort komt. Vanwege de problemen trapt het bedrijf op de rem, en heeft het voor de leden-melkveehouders aanbod beperkende maatregelen genomen.

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina die vanaf 2019 meer melk leveren dan vooraf overeengekomen, worden 10 cent per teveel geproduceerde kilo melk gekort. De boodschap leidde tot het vertrek van enkele honderden leden. Ze vinden vooral onderdak bij A-ware, een in België minder bekende zuivelverwerker. Het vanuit dichtbij Amsterdam geleide familiebedrijf maakt veel kaas en is sterk in huismerken.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken