Startpagina Groenten

REO Veiling verwacht 5.000 kg yacon

Gezond, lekker en een erg breed smakenpallet. Dit kenmerkt het exotische knolgewas yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd. Het knolgewas is van origine uit de Andes, maar wordt sinds vorig jaar ook op onze eigen West-Vlaamse bodem geteeld. Dit jaar verwacht de REO Veiling een aanvoer van 5.000 kg, tien keer meer dan vorig jaar.

Leestijd : 2 min

REO producent Pol Louwagie uit Gijverinkhove teelt vanaf heden ook het veelzijdige product. “Ik volg voortdurend de nieuwigheden in de groente- en fruitsector. Toen ik vernam dat enkele producenten van de REO Veiling het knolgewas yacon begonnen telen in onze eigen West-Vlaamse grond was ik meteen geïnteresseerd. Onder begeleiding van het proefcentrum PCG in Kruishoutem en de REO Veiling ben ook ik dit jaar begonnen met de teelt van yacon”, zegt Pol.

Exoot in België

“Yacon is een exotisch product waardoor het vorstgevoelig is. De eerste 6 à 8 weken van het teeltproces wordt het product onder bescherming in potten gekweekt, waarna het wordt overgeplant op het veld om na zes maanden geoogst te worden. De oogst gebeurt op een artisanale manier. De scheuten van yacon zijn kwetsbaar waardoor ze handmatig geoogst moet worden om productbeschadiging te voorkomen.

Arbeidsintensief

Het gaat inderdaad over een arbeidsintensief productieproces. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november. Door de droogte wordt yacon, net als verschillende andere teelten, dit jaar wat later geoogst.” Samen met 5 andere producenten van de REO Veiling verwachten ze dit seizoen een gezamenlijke aanvoer van 5.000 kg. “Begin november werden de eerste knollen verkocht op de REO Veiling. Het seizoen zal hoogstwaarschijnlijk tot eind maart duren, afhankelijk van de vraag.”

Interessant voor diabetici

Yacon bezit meerdere gezonde kwaliteiten voor de consument. Door hun hoog gehalte aan inuline (fructanen) zorgen de knollen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dit maakt de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte. Het heeft bovendien een lange bewaartijd van ongeveer zes maanden en telt weinig calorieën.

Veelzijdig in de keuken

Het knolgewas kan in de keuken veelzijdig worden gebruikt en bevat een intrigerend smakenpalet naargelang zijn bereidingswijze. Rauw gesneden smaakt het verrassend fris. Het geperste sap heeft daartegenover een zoete meloenachtige smaak. Als het product gekookt wordt, is de knol smeuïg zacht met een lichte kanstanjesmaak. Eet je de knollen in een gedroogde vorm, dan is er een bananentoets terug te vinden. Ten slotte krijgt het ingekookt tot een siroop een sterke unieke zoetsmaak, terwijl frituren in een deegomhulsel voor een rozijnachtige smaak zorgt.

“Als we een nieuw product telen, experimenteren we er graag mee de keuken om inzicht te verwerven in de productkwaliteiten en de smaak. Mijn vrouw Katrien Zyde maakte er al de meest uiteenlopende gerechten mee. We mochten al proeven van soep, een quiche en zelfs cake op basis van yacon. Tijdens een infoavond van PCG kregen we zelfs een slaatje en confituur van yacon voorgeschoteld. Een erg dankbaar product dus voor iedereen die met voeding en gezondheid bezig is.”

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken