Startpagina Akkerbouw

Takkenhout op de akkers, goed voor de bodem

In Zuid-Limburgse akkers zijn zowel het steeds dalende koolstofgehalte en de hoge erosiegevoeligheid van de glooiende leemgronden enerzijds als het achterstallige beheer van de houtkanten anderzijds belangrijke problemen. Op zoek naar oplossingen kwamen Agrobeheercentrum Eco² en de Bodemkundige Dienst van België op het idee om het restafval van houtkantenbeheer, het takkenhout, te versnipperen en in te werken in de akkers. Eens ondergewerkt worden deze houtsnippers door het bodemleven langzaam afgebroken en (deels) omgezet naar humus.

De mogelijke gunstige effecten hiervan zijn niet min: verhoogde en versnelde organische-stofopbouw, stimulatie van het bodemleven, verbetering van de bodemstructuur, vermindering van de nitraatresidu's, … Bovendien draagt de deze techniek bij tot een maximale valorisatie van biomassa(rest)stromen uit het landschap. Het toedienen op akkers van versnipperd lokaal geoogst hout uit een ecologisch georiënteerd landschapsbeheer is een hoogwaardige toepassing volgens het cascaderingsprincipe (i.e. Ladder van Lansink)....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Beheerovereenkomsten in de lift bij landbouwers in Riemst

Akkerbouw De belangstelling voor beheerovereenkomsten onder landbouwers in Riemst zit in de lift. Dit jaar zijn liefst 24 landbouwers gestart met een beheerovereenkomst, goed voor een oppervlakte van 46,8 ha. Vorig jaar waren dat slechts 4 landbouwers op 2,8 ha. Dat brengt het totale areaal aan beheerovereenkomsten in beheer door landbouwers in Riemst (36 in totaal) op 73,8 ha.
Meer artikelen bekijken