Startpagina Granen

Rassenproeven gerst te Huldenberg: Dag neonics, hallo dwergvergelingsvirus

Zaaizaadontsmettingen met neonicotinoïden vallen weg. Daarom moet een gerstras dit jaar bestand zijn tegen het door bladluizen overgedragen dwergvergelingsvirus, wil het indruk maken op een proefveld. Daarnaast valt ook de stabiele, goede prestatie van hybriderassen op.

Leestijd : 3 min

Wintergerst bezet dit jaar 16.000 ha Vlaamse landbouwgrond. Het is het tweede gewas in Vlaanderen. Daar zijn goede redenen voor, vindt Jean-Luc Lamont van het departement Landbouw en Visserij. “De opbrengst is vergelijkbaar met die van wintertarwe, terwijl de teeltkosten zo’n 150 euro per ha lager liggen.” Tussen de prijzen voor tarwe en gerst zit echter weer een kloof. “De prijzen hebben een klop gekregen door het grote aanbod”, verklaart hij.

Lamont ziet twee tendensen dit jaar. “De neonicotinoïden voor zaadontsmettingen vallen weg, dus valt de bescherming tegen bladluizen weg. Die dragen dwergvergelingsvirus over. We moeten bijgevolg op zoek naar rassen die daar tolerant voor zijn.” Onderzoekers bekijken de zuigschade bij vijf tolerante rassen op het proefveld in Nieuwenhove.

Hybriden presteren stabiel

De andere tendens gaat om de uitstekende en stabiele score die de hybriden neerzetten. Syngenta Seeds zet hier sterk op in, en heeft maar liefst vijf rassen aanliggen in het proefveld. Smooth, de eerste, is sterk en haalt een goede opbrengst. SY Baracooda, SY Galileoo en Tektoo vormen geen uitzondering op de trend. Bijzonder aan Bazooka, ten slotte, is dat het een halflaat ras is.

Syngenta Seeds zet sterk in op hybriderassen van wintergerst, zoals deze Smooth.
Syngenta Seeds zet sterk in op hybriderassen van wintergerst, zoals deze Smooth. - Foto: DC

Ook de hybriden van SCAM kregen namen met dubbel o mee. Jettoo is eveneens halflaat. De hybride heeft een bijzonder goede opbrengst, met een hoog hectolitergewicht. Wootan hangt een beetje naar beneden en is gevoelig voor halmbreuk, maar de opbrengst blijft goed boven het gemiddelde.

Wootan hangt een beetje naar beneden en is gevoelig voor halmbreuk, maar de opbrengst blijft goed boven het gemiddelde.
Wootan hangt een beetje naar beneden en is gevoelig voor halmbreuk, maar de opbrengst blijft goed boven het gemiddelde. - Foto: DC

“Hybriden vragen een specifieke teelttechniek”, brengt Lamont in herinnering. “Ze ontwikkelen hun wortelstelsel enorm krachtig. In het begin mogen ze niet teveel stikstof krijgen. De grootste brok stikstof dien je toe in de voorlaatste fractie.” Verder merkt hij op dat de lagere zaaidichtheid van hybriden (225 zaden/m² in vergelijking met 300 zaden/m²) hun hogere zaadprijs compenseert.

Eén ‘gewoon’ gerstras mag zich met de hybriden meten: SU Jule van Clovis Matton.
Eén ‘gewoon’ gerstras mag zich met de hybriden meten: SU Jule van Clovis Matton. - Foto: DC

Eén ‘gewoon’ gerstras mag zich met de hybriden meten: SU Jule van Clovis Matton. “Het ligt nu één jaar in proef. De opbrengst is ver boven het gemiddelde, met een hoog hectolitergewicht. Bovendien is het goed bestand tegen halmbreuk”, licht Lamont toe.

Virusbestendig

Wie zich concentreert op het dwergvergelingsvirus kan niet om Rafaela (Clovis Matton) heen, al hinkt het ras een beetje achterop wat opbrengst betreft. Het is zeer vroeg en gevoelig voor halmbreuk. Hedwig, van dezelfde veredelaar, toont net een goede opbrengst, met een mooi hectolitergewicht, dankzij de mooie, ronde korrels. Het is eveneens een vroeg ras: erna kan nog een groenbemester op het veld. Daarbovenop kan het redelijk goed om met ziektes.

Hedwig (Clovis Matton) is een vroeg ras met een mooi hectolitergewicht dat redelijk goed om kan met ziektes.
Hedwig (Clovis Matton) is een vroeg ras met een mooi hectolitergewicht dat redelijk goed om kan met ziektes. - Foto: DC

“Coccinel (SCAM) is tolerant voor het dwergvergelingsvirus, maar laat serieus wat senescentie zien”, vervolgt Lamont. Andere tolerante rassen zijn Margaux (Jorion/Philip Seeds), Novira (Aveve Zaden), top in Wallonië, en het zeer vroege Zebra (Clovis Matton).

KWS Tonic (Aveve Zaden) is eerder ziektegevoelig, maar belooft een mooie opbrengst. Het halfvroege ras is tamelijk kort, maar gevoelig voor halmbreuk.
KWS Tonic (Aveve Zaden) is eerder ziektegevoelig, maar belooft een mooie opbrengst. Het halfvroege ras is tamelijk kort, maar gevoelig voor halmbreuk. - Foto: DC

Daar tegenover staan de rassen die eerder ziektegevoelig zijn, maar mooie opbrengsten beloven. “KWS Tonic (Aveve Zaden), bijvoorbeeld, moet je goed soigneren.” Het halfvroege ras is tamelijk kort, maar gevoelig voor halmbreuk. Dat is Verity (Rigaux Semences) dan weer niet. “Bij Verity zien we de laatste twee jaar goede resultaten”, bevestigt Lamont. Ook KWS Orbit (Aveve zaden) liet al mooie resultaten optekenen. “Vorig jaar was dit een topper. Goed legervast ook.”

Faro (Jorion/Philip Seeds) is een vroege gerst van brouwkwaliteit, goed legervast met een hoge aardichtheid en best sterk tegen bladziekten.
Faro (Jorion/Philip Seeds) is een vroege gerst van brouwkwaliteit, goed legervast met een hoge aardichtheid en best sterk tegen bladziekten. - Foto: DC

Quadriga ziet Lamont als een zekerheid: “Een zeer regelmatig ras, dat het goed blijft doen.” Hij geeft ook een eervolle vermelding aan Faro (Jorion/Philip Seeds). “Een vroege gerst van brouwkwaliteit, goed legervast met een hoge aardichtheid en best sterk tegen bladziekten.” Zaaidatum was 8 oktober 2018, voorvrucht wintertarwe.

Dorien Colman

Startpagina Granen Leestijd : 4 min 2 photos Chapitre Roest speelt vertrouwde rassen parten in rassenproef wintertarwe en spelt te HuldenbergRoest speelt vertrouwde rassen parten in rassenproef wintertarwe en spelt te Huldenberg 1 photo

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken