Startpagina Schapen

Vrijwilligers startten opleiding voor Wolf Fencing Team in Peer

Op een weide aan de Goudbergstraat in Peer vond op 20 juli een opleiding plaats voor een twintigtal teamleiders, die deel uitmaken van het ‘Wolf Fencing Team’. Ze kregen theoretische en praktische uitleg over het plaatsen van een raster met schrikdraad om wolven weg te houden van een kudde schapen.

Leestijd : 2 min

Het Wolf Fencing Team is opgericht door Natuurpunt, Natagora en WWF. “Naar schatting moeten er een 600 km bestaande rasters aangepast worden in het risicogebied waar de wolf rondloopt”, vertelde Pepijn 't Hooft van WWF.

De opleiding bestond uit theoretische lessen over de wolf en over wolfbestendige omheiningen, maar ook uit praktijklessen over het opzetten van de juiste omheining. “Ondertussen hebben zo'n honderd vrijwilligers uit heel Vlaanderen zich kandidaat gesteld om lid te zijn van het Wolf Fencing Team Belgium. Een teamleider stuurt een ploeg van zes personen aan. De vrijwilligers staan veehouders met advies en mankracht bij om de juiste preventieve maatregelen te nemen om schade door wolven te voorkomen. Zo helpen we in de omschakeling naar conflictloos samenleven met wolven en dragen we bij aan het maatschappelijk draagvlak voor de wolf, ” aldus Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Voor de verschillende soorten omheining wordt er samengewerkt met de firma Gallagher, gespecialiseerd in het plaatsen van schrikdraad. Zaterdag werd in een weide van de gemeente Peer een bestaande omheining van het type ursusdraad aangepast. “Er is verder een demo-opstelling van twee andere types om binnen een bestaande omheining op te zetten, namelijk flexnetten en een permanente omheining bestaande uit vijf stroomdraden. Op zondag 21 juli kregen de teamleiders het gezelschap van extra vrijwilligers. Een bepaald soort omheining kan dienen als rescuekit om snel een oplossing te bieden voor het geval een wolf heeft toegeslagen. Eenmaal een wolf in contact komt met een schrikdraad zal dat niet opnieuw gebeuren. Ook de wolvenjongen krijgen dat aangeleerd. Onze teamleiders gaan eerst de situatie ter plaatse bekijken bij schapenhouders om vervolgens de nodige maatregelen te nemen,” aldus Vercayie.

Jan Loos van Welkomwolf.be plaatst een kritische noot bij het Wolf Fencing Team. “Al anderhalf jaar lang zijn er met Naya en August wolven aanwezig in Midden- en Noord-Limburg. Er zijn door Landschap vzw en het Natuurhulpcentrum al infoavonden georganiseerd. Geen enkele schapenhouder is nog onwetend. Ze weten wat hen te doen staat, zo snel mogelijk wolfbestendige rasters plaatsen. We staan schapenhouders graag bij met advies, maar zelf palen kloppen gaan we niet doen. Dat moeten de schapenhouders zelf doen. De indruk wekken dat vrijwilligers 600 km omheiningen gaan plaatsen om het laatste schaap tegen wolven te beschermen is een totaal verkeerd signaal. De indruk wekken dat schapenhouders mogen wachten totdat vrijwilligers de klus in hun plaats komen klaren is de beste garantie voor een bloedbad dit najaar”, zegt Jan Loos van Landschap en Welkomwolf.be.

Belga

Lees ook in Schapen

Hoe bereid je de aflamperiode goed voor ?

Schapen Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar voor de meeste bedrijven vinden de geboorten plaats tussen half februari en april. De geboorteperiode is de meest delicate, maar ook de belangrijkste periode voor een schapenbedrijf. Het aantal lammeren is bepalend voor de rendabiliteit, maar het moeten wel levende en finaal verkoopbare lammeren zijn.
Meer artikelen bekijken