Startpagina Economie

Vlaams minister Crevits investeert 100.000 euro in biologische landbouw

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) trekt extra geld uit voor de biologische landbouw. Ze stelt 105.000 euro ter beschikking aan drie zogenaamde bionetwerken. De voorbije maanden werden de bionetwerken Pajottenland en Voeren-Haspengouw opgestart en een derde is in oprichting.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering wil meer en professionele biologische landbouw. Dat staat in het strategisch plan "biologische landbouw 2018-2022". De minister wil dat realiseren in samenspraak met de diverse organisaties die in de sector actief zijn. "Alle belanghebbenden worden daarvoor in bionetwerken samengebracht: actieve en potentiële bioboeren, oogstverwerkers, verkooppunten, lokale overheden, enzovoort", aldus Crevits.

Vlaanderen telde vorig jaar 514 biologische landbouwbedrijven, 10% meer dan een jaar eerder. Samen zijn de bedrijven goed voor 7.900 hectare. De voorbije jaren is de biologische land- en tuinbouw in Vlaanderen ook in euro’s gegroeid. De consument besteedde 189 miljoen euro aan biologische verse voeding en dranken. Het marktaandeel aan biologische voeding en dranken lag op 2,5%. De Vlaamse overheid trok in 2018 5,4 miljoen euro uit ter ondersteuning van de bio-sector.

Professionalisering

In het kader van het strategisch plan biologische landbouw 2018-2022 streeft Vlaams minister van Landbouw Crevits naar meer en professionele biologische landbouw. Ze doet dat samen met diverse organisaties uit de sector. Alle belanghebbenden worden daarvoor in bionetwerken samengebracht: actieve en potentiële bioboeren, oogstverwerkers, verkooppunten, lokale overheden, enz.… Via samenwerking krijgen geïnteresseerde landbouwers hulp om naar biolandbouw over te schakelen. Binnen bionetwerken wordt kennis uitgewisseld, zijn er infosessies en demonstraties en worden allerhande vormen van praktijksamenwerking opgezet.

Het onderzoek naar geschikte locaties en het opstarten van een bionetwerk gebeurt via een samenwerkingsproject tussen BioForum Vlaanderen en Boerenbond-vehikel Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw. Crevits: “Bionetwerken zijn belangrijk omdat ze een regionale dynamiek creëren: landbouwers die de stap naar biologische landbouw overwegen, worden gestimuleerd om de mogelijkheden voor hun eigen bedrijf weloverwogen te onderzoeken. Kennisdeling en samenwerking zijn daarbij belangrijk. Met een nieuwe subsidie van 105.000 euro willen we de oprichting van een bijkomend bionetwerk in Vlaanderen een duw in de rug te geven.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken