Startpagina Economie

Handelsmissie ook in het teken van varkensvlees

Tijdens de Belgische handelsmissie naar China heeft het FAVV geprobeerd om China ervan te overtuigen om weer Belgisch varkensvlees toe te laten. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het zuiden van ons land, is die export al meer dan een jaar geblokkeerd.

Leestijd : 2 min

Chinezen eten zowat de helft van alle varkensvlees ter wereld. Het land is normaal ook goed voor de helft van de wereldwijde productie, maar door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in eigen land ligt hiervan een groot deel -naar schatting de helft van de Chinese productie- stil. Dit zorgt voor hogere prijzen in China. Sinds september 2018 geldt een embargo voor Belgisch varkensvlees op de Chinese markt waardoor het vooral de Duitsers, Nederlanders en Denen zijn die profiteren. In directe zin althans, want door de toegenomen export vanuit de EU naar China neemt de druk ‘thuis’ af, en profiteert de Vlaamse varkenshouderij indirect dus mee.

België produceert 1,1 miljoen ton varkensvlees per jaar, waarvan meer dan twee derde wordt uitgevoerd. Daarmee is ons land goed voor een zevende plaats op de wereldranglijst. De Chinese markt werd in 2012 opengesteld voor de Belgische varkensbedrijven. Tot aan het embargo in 2018 vertegenwoordigde China ongeveer 2% van de export. Hoewel ook Vlaamse boeren betere prijzen krijgen door de toegenomen ‘Chinese export’ van buurlanden, profiteren ze zeker niet optimaal mee van de situatie.

"Wat het land zo bijzonder maakt, is dat de Chinezen verzot zijn op de oren, snuit en poten van het varken. Dat zijn precies de onderdelen die onze bedrijven moeilijker kwijt raken op andere markten", legt Gert Van Causenbroeck van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uit aan persbureau Belga. "Dankzij de Chinese markt konden onze boeren het volledige varken valoriseren. In een sector met zulke lage marges is dat erg belangrijk." Een tweede probleem is dat als je een exportmarkt eenmaal kwijt bent, je zelfs bij opening van de markt je opnieuw moet ‘invechten’ bij de importeurs.

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van België zorgde ervoor dat heel wat exportmarkten plots gesloten werden. Recentelijk mag er weer uitgevoerd worden naar Singapore en Vietnam, maar dat compenseert het verlies van de Chinese markt niet, klinkt het.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken