Startpagina Economie

Duizenden boeren protesteren in Berlijn

Naar schatting protesteren ruim 10.000 Duitse boeren in Berlijn. Ongeveer de helft heeft de tractor meegebracht. Sinds zondagmiddag zijn al konvooien met tractoren op weg naar de Duitse hoofdstad. De boeren zijn onder meer tegen een landbouwpact van de Bondsregering, waaruit te weinig waardering voor de landbouwers zou spreken.

Leestijd : 1 min

De landbouwers noemen een hele serie zaken die de Bondsregering verkeerd zou oppakken, waaronder verstrenging van het gewasbeschermingsmiddelenbeleid en aangescherpte mestnormen. Maar de regering doet ook te weinig aan bijna structureel lage prijzen voor vlees en melk, vinden de landbouwers, die zichzelf verzamelden rond de Brandenburger Tor, op een steenworp afstand van het parlementsgebouw.

De regering verdedigde zich tegenover de menigte. Landbouwminister Julia Klöckner van de christendemocratische CDU wees er bijvoorbeeld op dat Duitsland miljarden aan de EU moet over maken als ze haar mestbeleid niet aanscherpt. De nitraatgehaltes in het grondwater zijn te hoog. De aanscherping van de toegestane volumes uit te rijden mest betreft vooral de veedichte deelstaten van Duitsland.

In oktober doken in verschillende Duitse steden al boerenprotesten op. De liberale oppositiepartij FDP heeft sinds de boerenprotesten een moratorium van 5 jaar op nieuwe regels en voorschriften voor de landbouw geëist. Volgens landbouwexpert Karlheinz Busen van de partij zijn landbouwers te lang stil gebleven. Op 2 december ontmoet bondskanselier Angela Merkel, een partijgenoot van Klöckner, vertegenwoordigers van de landbouw.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken