Startpagina Melkvee

Deadline Bioveiligheid Award nadert

Met haar Bioveiligheid Award wil DGZ rundveehouders (melkvee-, vleesvee- en vleeskalverhouders) aanmoedigen die inspanningen - grote of kleine - leveren op het vlak van bioveiligheid. En ook belonen, want er valt een prijs tot 3.750 euro te winnen.

Leestijd : 2 min

tHet begrip bioveiligheid staat voor alle voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen op het vlak van dierziektepreventie. Bioveilig werken is een onmisbaar onderdeel als u streeft naar een economisch rendabel bedrijf met gezonde dieren en een minimum aan geneesmiddelengebruik. DGZ deelt regelmatig bioveiligheidstips. De laaitste van de campagne handelt over huisdieren in de stal.

Honden- en kattenkiemen

Bepaalde infecties waar runderen gevoelig voor zijn, kunnen eveneens voorkomen bij kleine huisdieren zoals honden en katten. Wanneer een huisdier geïnfecteerd is, zal het de kiem uitscheiden en zorgen voor de verspreiding ervan op het bedrijf. Vermijd daarom dat uw runderen in contact komen met huisdieren.

Een veehouder getuigt:Op ons melkveebedrijf hebben we een hond, altijd gehad trouwens. We beseffen dat dit dier een risico vormt voor de gezondheid van de runderen, maar we denken dat het mogelijk is om op een verantwoorde manier een hond te houden als we enkele maatregelen nemen. Zo krijgt onze hond enkel hondenkorrels voorgeschoteld; nooit rauw vlees. We waken er ook strikt over dat hij niet in contact komt met nageboortes of kadavers; zo vermijden we dat hij besmet raakt of kiemen gaat verspreiden.”

“Wanneer het gaat over infecties door honden denkt men direct aan Neospora. Bij deze ziekte zijn het inderdaad de honden die besmet materiaal opnemen (nageboortes, kadavers, rauw vlees), die kunnen zorgen voor de verdere verspreiding van de infectie. Vooral honden op rundveebedrijven vormen een risico. De kans dat een stadshond voor insleep zorgt is eerder klein”, kadert een dierenarts.

“Huisdieren kunnen echter ook andere infecties overdragen op runderen. Daarom is het altijd aangeraden om het contact tussen rundvee en huisdieren te vermijden. Essentieel is dat het huisdier geen toegang heeft tot het voeder van de runderen, de plaats waar er gevoederd wordt en de afkalfstal. Zorg er ook voor dat de hond niet in contact kan komen met nageboortes en kadavers”, besluit hij zijn getuigenis.

Inschrijven kan nog tot 15 mei 2017

Besteedt u ook aandacht aan bioveiligheid op uw bedrijf en wilt u kans maken om tot 3.750 euro te winnen? Schrijf u dan vóór 15 mei 2017 in voor de DGZ Bioveiligheid Award. Alle informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op www.mijnmaniervanwerken.be. Met al uw vragen over bioveiligheid kunt u terecht bij de DGZ helpdesk op het telefoonnummer 078/05.05.23 of via het e-mailadres helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken