Startpagina Paarden

Voordroog voor paarden maken is een delicate kwestie

Paarden die hoesten hebben er maar al te dikwijls baat bij dat hooi vervangen wordt door voordroog, vaak zelfs op advies van de dierenarts. Enkele tips om zelf te zorgen voor kwalitatieve voordroog zijn dan ook nuttig.

Leestijd : 2 min

Een dag

minder dan hooi

Voor paarden geldt over het algemeen de regel ‘een dag minder dan hooi’ als veldperiode. Het gedroogde gras is dan nog enigszins vochtig. Bij dagen van intense hitte (25-30°C), optimale blootstelling aan de zon en liefst een noordelijk en/of oostelijk briesje kunnen drie (volle) dagen voldoende zijn.

Weer gaat

voor oogststadium

Gezien de onbetwistbare grilligheid - lees onbetrouwbaarheid - van het weer, waar we de voorbije jaren mee worstelden, is het beter te maaien bij ‘vast’ weer, dan te wachten op een welbepaald bloeistadium van het gras.

Dus, de veralgemeende regel dat ‘het gras rijp moet zijn voor paarden’, is vandaag niet meer aan de orde. Als u kan maaien einde mei met de zekerheid van 5 droge en ‘drogende’ dagen is er maar een advies: doen!

Tijdens de bloei

Duitse en Nederlandse paardenhouders beschouwen gras voor paarden als ‘maaibaar’ tussen het begin en ten laatste het einde van de bloei van het gras. Alles daarna is voor hen kaf en stof. Iets om over na te denken, gezien de grootte en belangrijkheid van de paardenstapel en paardenhouderij in die landen. En … gezien het feit dat veel hoogkwalitatief hooi en voordroog uit die landen bij ons verhandeld wordt.

Kies voor kwaliteit

Dring er bij de loonwerker op aan om enkele toeren meer plastiek te wikkelen. De meerprijs weegt niet op tegen de dumping van slechte voordroog, waar we dan nog meestal moeten voor betalen bij het groenafval van het containerpark.

Of u nu kiest voor grote of kleine pakken, stockeer de voordroog op paletten, bekleed met anti-worteldoek in geval de paletten op een bodem van aarde liggen. Voorzie dat de stockeerplaats in orde is ruim voor de pakken eraan komen.

Zorg dat de pakken van bij het begin hun vaste plaats hebben. Te veel manipulatie is niet goed voor de gisting die plaatsvindt na het wikkelen. Kijk voor de definitieve stockage elk pak na op gaatjes en plak ze onmiddellijk dicht met degelijke kleefband.

Stockeert u de voordroog voorraad buiten, dek hem dan af met plastic zeil erop, als bescherming voor landende vogels. De zijkanten laat u best vrij zodat er enige vorm van luchtcirculatie is tussen de pakken.

Na zes tot acht weken rust is de voordroog klaar om te voederen. Verwijder de plastiek volledig zodat het gras blootgesteld is aan de lucht. Als het kleine pakjes zijn leg dan de voordroog zoveel mogelijk open. Als er dan wat schimmel aanwezig is, heeft hij aldus minder neiging zich verder te verspreiden doorheen het hele pak.

PB

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken