Startpagina Pluimvee

Nederlandse ophokplicht opgeheven

In Nederland is de landelijke ophokplicht voor de pluimveehouderij opgeheven. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekend gemaakt. Het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep is zoveel afgenomen dat de maatregel niet langer noodzakelijk is. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de kamer. De ophokplicht is 2 maanden van kracht geweest.

De ophokplicht werd op 12 februari 2020 ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raakten door introductie van het virus via wilde vogels. Verschillende Europese landen hadden te maken met besmettingen bij commercieel gehouden pluimvee. Sinds de verlenging van de ophokplicht zijn er geen uitbraken in en nabij Nederland gevonden.

De laatste uitbraak in Duitsland was op 31 maart 2020 in de Duitse deelstaat Saksen. De weersomstandigheden zijn inmiddels ongunstig voor het virus, aldus het Nederlandse landbouwministerie. Bovendien is de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Het AB-bedrijfsstatuut bepaalt welke bedrijven verplicht een coach moeten aanstellen

Veeteelt In december 2024 werd een nieuwe wetgeving gepubliceerd over de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren (Koninklijke Besluit 17 december 2024). Deze wetgeving is momenteel enkel van toepassing voor varkens, vleeskippen, leghennen en vleeskalveren. Ben je houder van of actief als dierenarts bij een van deze diersoorten? Dan is het belangrijk dat je correct geïnformeerd bent over de mogelijke veranderingen die deze wetgeving met zich meebrengt.
Meer artikelen bekijken