Startpagina Bedrijfsnieuws

Bayer wil groot deel rechtszaken over Roundup schikken

Bayer AG is bereid om een groot deel van de naar schatting 125.000 claims vanwege haar onkruidverdelger Roundup te schikken. Dat schrijft financieel persbureau Bloomberg op basis van bronnen dicht bij de onderhandelingen. Het zou gaan om een miljardenschikking die 50.000 tot 85.000 zaken betreft.

Leestijd : 2 min

In de VS hebben vele duizenden een rechtszaak tegen Bayer aangespannen omdat ze kanker zouden hebben gekregen door contact met Roundup, een op glyfosaat gebaseerd gewasbeschermingsmiddel dat al sinds 1976 wordt verkocht. Roundup groeide uit tot het grootste ‘merk’ in gewasbescherming, maar ligt ook al lang onder vuur. De kritiek betrof lang de mogelijke negatieve effecten voor het milieu. Roundup wordt overigens onder meer gemaakt in een fabriek in Antwerpen.

In 2018 nam Bayer voor 63 miljard dollar Monsanto over, vooral om een sterkere positie te krijgen in de zaadveredeling. Vooral door de snelle groei van het aantal rechtszaken tegen Bayer vanwege Roundup, is het aandeel Bayer sindsdien fors gezakt. De marktwaarde van het Duitse concern is bijna 40 miljard dollar afgenomen, aldus Bloomberg. Dat betekent dat als iemand vandaag Bayer zou willen kopen, het bedrijf 40 miljard dollar minder kost dan voor de overname effectief werd.

Volgens het persbureau worden rechtszaken geschikt voor ver uiteenlopende bedragen. In sommige gevallen gaat het om enkele miljoenen dollars, maar in andere gevallen om enkele duizenden dollars. Bayer heeft tot nu toe 8 miljard dollar gereserveerd voor het schikken van alle zaken die al zijn aangebracht bij een rechtbank. Dat zijn er overigens nog geen 125.000, eerder tussen de 50.000 en 85.000, omdat over een deel van de claims in overleg met Bayer nog voor een gang naar de rechtbank wordt onderhandeld.

Nog eens 2 miljard dollar is apart gezet voor toekomstige claims. Volgens de voorwaarden van de schikking, zou Roundup verkocht blijven worden in de VS voor gebruik in de tuin of op de boerderij, zonder bijzondere veiligheidswaarschuwingen. De advocaten die schikken zouden ermee instemmen geen nieuwe zaken aan te nemen.

Bayer houdt vol dat bij correct gebruik Roundup niet leidt tot een verhoogde kans op kanker. Ze wijst op een inschatting van de EPA, het onafhankelijke federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Die keek naar ruim 100 studies en besloot op basis daarvan dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kankerverwekkend is.

Ook de Europese EFSA kwam tot deze conclusie.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken