Startpagina Economie

EIB leent 200 miljoen euro aan veredelaar KWS

De Europese Investeringsbank (EIB) leent 200 miljoen euro aan KWS Saat, een Duitse veredelaar. Het geld van de EIB zal worden gebruikt voor R&D-projecten binnen de EU. De EIB hoopt dat KWS met de miljoenen oplossingen kan vinden die bijdragen aan de verduurzaming van de landbouw. Daarbij verwijst ze naar plannen van de Europese Commissie, die met haar ‘Green Deal’ werkt aan ambitieuze vergroeningsdoelen.

Leestijd : 3 min

De lening is toch opmerkelijk want KWS is een multinational en het bedrag gelijk aan haar jaarlijkse innovatiebudget. De EIB leent normaliter geld tegen vrij zachte voorwaarden geld uit voor projecten die moeilijk door reguliere banken te financieren zijn. KWS realiseerde in het gebroken boekjaar 2018/19 een omzet van 1,1 miljard euro. Op die omzet werd een bedrijfsresultaat (EBIT) geboekt van 150 miljoen euro. Het bedrijf investeerde dat jaar circa 18,5% van haar omzet in R&D.

De EIB zegt dat KWS met hypermoderne technieken werkt aan planten die weerbaarder zijn tegen ziektes, plagen en bijvoorbeeld extreem weer zoals klimaatverandering. KWS heeft volgens de EIB één van de breedste productportefeuilles in de sector, waar ook onder meer Limagrain, Bayer, Syngenta en BASF actief zijn. Het familiebedrijf uit Einbeck (deelstaat Nedersaksen) biedt 11 van de 13 belangrijkste gewassen aan boeren aan, inclusief maïs, suikerbieten, tarwe, groenten en raapzaad.

Ambroise Fayolle overziet de EIB-financieringen in innovatieprojecten in Duitsland, en ziet voor de landbouw als kwetsbaar voor de opwarming van de aarde. “Innovatie in nieuwe zaadvariëteiten is van vitaal belang als we de landbouwproductiviteit willen verzekeren terwijl de agro-klimatologische condities veranderen.” Volgens Fayolle moet de veredeling werken aan planten die voedingsstoffen en water op een meer doelmatige wijze uit de bodem halen.

Non-GMO

Fayolle benadrukt dat het gebruik van pesticiden en meststoffen omlaag moet. Daarbij opgemerkt dat de oplossingen van KWS conventioneel zijn, in de zin dat geen genetische modificatie wordt gebruikt. In Duitsland maar ook bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk wordt deze technologie, ooit mede-uitgevonden door de Belgische wetenschapper Marc Van Montegu, gevaarlijk is voor het milieu en/of de gezondheid van mensen en dieren. De EIB speelt op vraag vande Europese Commissie de rol van Klimaatbank, aldus Fayolle, en financiert daarom steeds meer in verduurzaming ook in de landbouw.

De financieel directeur van KWS, Eva Kienle, merkt op dat KWS al zo’n 200 miljoen euro per jaar investeert in R&D. “De aantrekkelijke voorwaarden van de EIB-lening helpen ons om onze financiële structuur zelfs nog verder te optimaliseren.”

EIB’s rol

Traditioneel kloppen bedrijven voor investeringskapitaal aan bij de grote commerciële banken. In de bankenwereld is de EIB een vreemde eend in de bijt. De EIB werd in 1958 bij het Verdrag van Rome opgericht en heeft geen commerciële maar politieke doelstelling. De EIB levert volgens haar statuten een bijdrage aan de realisatie van de doelstellingen van de EU. De bank financiert zodoende bijvoorbeeld projecten die zijn gericht op de bevordering van Europese integratie, sociale samenhang en een economie die op kennis en vernieuwing is gebaseerd. Alle lidstaten hebben een aandeel in de EIB, en krijgen een gelijkaardig deel van de te verdelen pot.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken