Startpagina Economie

Michael Gore (Febev) over corona bij slachterijen: “We spelen Russische roulette”

Coronabesmettingen in slachterijen of andere productiebedrijven zijn eigenlijk niet uit te sluiten. Door de versoepeling van coronamaatregelen raken meer mensen besmet, vaak zonder duidelijke symptomen te vertonen. Dat zegt Michael Gore van Febev, dat de Belgische vleessector vertegenwoordigt. “We moeten vooral zien hoe mensen binnen bedrijven elkaar besmetten.”

Leestijd : 3 min

Vorige week bleken bijna 70 werknemers van Westvlees besmet te zijn met het coronavirus. In totaal telt het vleesbedrijf meer dan 1.000 werknemers, maar de zorg is dat de Belgische vleessector na onder meer de Amerikaanse, Duitse en Nederlandse vleessector overspoeld wordt door een golf van coronagevallen. Zover is het nog lang niet, benadrukt Gore, maar denken dat de sector gevrijwaard blijft van besmettingen is naïef.

“Als werkgever hebben we de omstandigheden van mensen 8 uur onder controle. Maar dan zijn er dus nog 16 uur per dag waarover we geen controle uitoefenen. Wat mensen doen in hun vrije tijd, is geen zaak van de werkgever. Sinds de versoepelingen gaande zijn, neemt het aantal coronagevallen in de maatschappij weer toe. Het draaiboek dat we eerder als vleessector maakten en dat goed heeft gewerkt, staat als een huis.”

‘Geen Duitse toestanden’

Gore hoopt dat de politiek inziet dat van ‘Amerikaanse’ of ‘Duitse’ toestanden geen sprake is. Anders dan in de VS wordt personeel wel doorbetaald bij ziekte en anders dan in Duitsland is personeel bij Westvlees quasi volledig in loondienst, en komen deze mensen vanuit hun eigen huis met een eigen auto naar het werk. Onder hen zijn veel Noord-Fransen, maar ook die verplaatsen op deze wijze tussen privé en werk.

Het voorkomen van besmettingen is volgens Gore zo goed als onmogelijk. “We kunnen niet iedereen de hele tijd testen. Dat is te duur en mensen moeten ermee akkoord zijn. We moeten mensen vragen bij klachten of wanneer ze uit risicogebieden komen, thuis te blijven en quarantaine te respecteren. Zeker het komen uit een risicogebied leidt nog niet altijd tot quarantaine en dat is gevaarlijk want veel mensen hebben geen of weinig symptomen.

Helaas, met vrijblijvende maatregelen komen we er niet, denkt Gore. “Preventief testen wordt afgeraden door Sciensano en de kosten zijn bovendien voor de werkgever, terwijl een werknemer mag weigeren.” En dus? “Als we niet volledig de instroom van besmette mensen kunnen voorkomen, dan moeten we inzetten op het uitzoeken hoe de verspreiding binnen onze slachterijen nu exact in zijn werk gaat. Want dat is niet duidelijk.”

De toiletten, de refter… waar men omkleed? En dan is er de mogelijke rol van de ventilatie en koeling. Op dat gebied heeft Westvlees al ingegrepen en extra filters geplaatst. Overigens was met de ventilatie en koeling niks mis: alles voldeed aan de wettelijke eisen.” Veel opties dus. “Met de versoepelingen spelen we een beetje… Russische roulette. Het is niet anders, we moeten ermee omgaan.”

Van de eerste 18 besmettingen die men vaststelde, is tot nu toe bekend dat ze verspreid over de snijzaal werkten. Duidelijk is wel dat 7 of 8 personen afkomstig zijn van 2 gezinnen, wat de verspreiding ook in de hand kan hebben gewerkt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken