Startpagina Economie

Chinese zorgen over voedselzekerheid

China vreest dat de landbouwproductie door het overstromen van de Jangtsekiang (ook wel Blauwe Rivier) terugvalt. Het geeft daarom meer graan uit strategische voorraden vrij. Wetenschappers vrezen ondertussen dat door het leeglopen van het platteland China structureel gaat aanlopen tegen steeds grotere graantekorten. President Xi Jinping roept in een campagne met de treffende naam “Eet je bord leeg” alvast op om voedselverspilling te stoppen.

Leestijd : 3 min

Voortdurende regenval zorgt er al ruim een maand voor dat de legendarische 6.300 km lange Jangtsekiang op plaatsen overstroomt. In de provincie Sichuan, in het hart van China, zijn vanwege de overstromingen al meer dan 100.000 mensen geëvacueerd. De directe omgeving van het 1.200 oude standbeeld ‘Grote Boeddha van Leshan’, door de VN aangemerkt als ‘Werelderfgoed’, is versterkt met zandzakken.

Voor de landbouw dreigt een catastrofe. Het stroomgebied van de rivier is goed voor circa 70% van de rijstproductie van China. Voice of America is de officiële buitenlandse zender van de Verenigde Staten. De zender schrijft op haar website dat een Chinese graanmakelaar, Shenwan Honhyuan, vreest dat 5% van de rijstoogst door het weer verloren gaat. Dat is een voorzichtige schatting want het gevaar is niet geweken. De kans op escalatie van de overstromingen is aanwezig.

In elk geval lijkt China haar strategische reserves al in te zetten. De Chinese overheid houdt de grootste strategische graanvoorraad ter wereld bij om de voedselvoorziening van haar 1,4 miljard burgers te verzekeren. Deze voorraad wordt regelmatig vernieuwd, waarbij dus product wordt verkocht en vervangen door graan uit een nieuwe oogst. Maar in 2020 heeft de overheid bijna 2 keer zoveel graan terug op de markt gebracht als gewoon, schrijft de South China Morning Post.

Het gaat dan om in totaal 62,5 miljoen ton rijst, 50 miljoen ton mais en 760.000 ton soja. De zorgen over de graanproductie komen nog bovenop de naweeën van een grote uitbraak van Afrikaanse varkenspest, die leidde tot een decimering van de varkensvleesproductie. Extra pijnlijk omdat Chinezen van alle vleescategorieën het meest van varkensvlees houden. De vleesprijs ligt in China nu enorm hoog. Ten slotte speelt dit jaar de Covid-19-pandemie een rol. China voerde een harde regionale quarantaine in die de binnenlandse handel frustreerde.

Structurele zorgen

Een nieuw rapport van Chinese Academy of Social Sciences (CASS), een Chinees onderzoeksinstituut en denktank vergroot de zorgen nog verder. CASS denkt dat door het leeglopen van het platteland en het roofbouw plegen op de bodem, Chinese boeren steeds minder goed in staat zullen zijn de eigen bevolking te voeden. Mogelijk produceert China in 2025 130 miljoen ton graan en oliezaden te weinig.

Het gevolg is dat China meer zal moeten importeren. Meer afhankelijkheid van het buitenland is precies wat China niet wil. Het land probeert de productiviteit met omvangrijke programma’s te verhogen, en liet graanhandelsbedrijf COFCO, een staatsbedrijf, diverse overnames doen om grip te krijgen op de toevoerketen. Zo kocht COFCO in 2016 het grote Rotterdamse graanhandelshuis Nidera.

China importeert vandaag al 20-30% van haar behoefte aan granen en oliezaden.

‘Eet je bord leeg!’

President Xi Jinping is vanwege de zorgen een campagne gestart onder de naam – vrij vertaald – “Operatie eet je bord leeg”. Volgens president Xi gooien Chinezen veel teveel eten weg. In een speech die werd gepubliceerd door staatspersbureau Xinhua noemt president Xi de verspilling van voedsel “schokkend en verontrustend”. President Xi’s campagne wordt door regionale overheden vertaald in allerlei initiatieven, zoals het terugdringen van het aantal verschillende gerechten per maaltijd. De staatstelevisie CCTV heeft ook populaire livestreamers gevraagd op te houden met zogeheten ‘Mukbang’-video’s waarin ze grote hoeveelheden eten wegschrokken.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken