Startpagina Melkvee

FrieslandCampina wijst feitelijk 40 Belgische leveranciers de deur

FrieslandCampina accepteert vanaf volgend jaar geen melk meer van Belgische leveranciers met een grupstal. Dat betekent effectief dat 40 melkveehouders naar de uitgang worden gewezen, bevestigt voorzitter Hans De Ruyter van leveranciersvereniging DairyCam. “En ze kunnen niet zomaar ergens naartoe.” Het grupstalverbod werd in de zomer van 2018 aangekondigd.

Leestijd : 2 min

Welk perspectief hebben de Belgische leveranciers van FrieslandCampina naar de toekomst toe? “Dat is een vraag die vaak wordt gesteld”, geeft De Ruyter toe. In verschillende golven nam FrieslandCampina al afscheid van de nodige Belgische - in de praktijk Vlaamse - leveranciers. Het waren er ooit meer dan 900. In het jaar 2015 werden 400 melkveehouders aan de deur gezet omdat de Nederlandse fabrieken overvol zouden zitten. FrieslandCampina wil nu precies zoveel Belgische melk in ons land ophalen, als ze er kan verkopen.

Wie in 2015 moest gaan, kreeg 50 cent per 100 kg melk. Er werd een deal gesloten met Milcobel, dat daarbovenop 2,50 euro per 100 kg kreeg in Milcobel-aandelen. Voor de pakweg 40 grupstal-melkveehouders wordt niks geregeld. Een probleem, legt De Ruyter uit, omdat Milcobel, LDA, Arla en Inex potdicht zitten. Iedereen worstelt met een moeilijke markt of heeft verzadigde fabrieken. FrieslandCampina houdt na het vertrek van de leveranciers circa 240 Belgische leveranciers over, en daarnaast 26 leden.

De leden kwamen ooit bij FrieslandCampina door een fusie van rechtsvoorganger Campina met de Kempensecoöperatie De Verbroedering Weelde. Later nam Campina het familiebedrijf Comelco over, dat werkte met leveranciers. Dairycam vroeg bij herhaling aan FrieslandCampina om lidmaatschap voor de Belgische leveranciers mogelijk te maken. Bij herhaling werd nee gezegd - vorig jaar nog met de toevoeging dat het voor de komende 10 jaar vermoedelijk geen optie is.

De topman van FrieslandCampina, Hein Schumacher, zei overigens recent bij een bijeenkomst in Nederland dat zuivelbedrijven elkaar niet moeten beconcurreren met duurzaamheidsargumenten. Hij roept melkerijen op tot het instellen van nationale standaarden en voor de rest op kwaliteit en smaak met elkaar in de slag te gaan.

Jan Cees Bron

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken