Startpagina Melkvee

Opletten met mycotoxines in melkveerantsoenen

Schimmelvorming in ruwvoerkuilen is een veelvoorkomend probleem in de melkveesector. Schimmel in het voer haalt de smakelijkheid en de voederwaarde van het rantsoen sterk naar beneden. Erger wordt het probleem wanneer deze schimmels ook nog mycotoxinen produceren. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor een heleboel gezondheidsproblemen en productieverliezen wanneer ze via het voer bij de koeien terechtkomen.

Mycotoxinen zijn giftige stoffen die door bepaalde schimmels worden gevormd. Het zijn vaak aspergillus-, penicillium- of fusariumschimmels die zulke schadelijke stoffen produceren. Deze laatste schimmelsoort ontwikkelt zich in graangewassen wanneer die nog op het veld staan. Ze tasten de gewassen aan en produceren een groot gamma aan mycotoxinen. Daarbij zijn deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZEN), fumonisinen (FUM) en T2-toxinen (T2) de meest voorkomende.

Opletten bij...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken