Startpagina Mechanisatie

Ropa bouwt nu ook aardappelmuis

In navolging van zijn ‘bietenmuis’ heeft Ropa nu een ‘aardappelmuis’ ontwikkeld volgens hetzelfde principe van zijn Maus 5.

Leestijd : 2 min

Deze aardappellader helpt de efficiëntie verhogen bij het laden en vervoeren van zetmeelaardappelen. Landbouwers zouden hierdoor meer aardappelen kunnen verbouwen en ze aan de rand van het veld opslaan, zonder dat ze moeten investeren in uitgebreide bewaarinfrastructuur. Positieve resultaten werden ook gezien als consumptieaardappelen werden geladen en direct verwerkt.

Het concept voor het reinigen en verladen van aardappels is net hetzelfde als bij bieten. De aardappelen worden gerooid en op de kopakker in een hoop bewaard. Net zoals bij suikerbieten kan deze met een geotextiel afgedekt worden. Het voordeel is dat de aanklevende aarde in de hoop wat kan uitdrogen en zich zo bij het verladen makkelijker laat reinigen. Naast grond haalt het reinigingssysteem van Ropa zijn nieuwe ‘Kartoffelmaus 5’ ook stengels en loof uit de aardappelhoop.

De opnametafel van de aardappelmuis is 8m breed. De opnamevingers gaan tot 5 cm diep in de grond om de aardappelknollen op te nemen. Na de invoer gaan de aardappelen via een zeefmat naar een reinigingsunit met 8 kuisrollen. Afhankelijk van de reiniging die nodig is kan de intensiteit worden afgesteld vanuit de bestuurderscabine. Dit is de gekende R-Cab van Ropa, zoals we die kennen bij de de bietenreinigers.

Andere gekende componenten zijn de 7,7l Mercedes Benz motor met 354 pk en de typische arm van 9m lang en 4m hoog die tegengewicht biedt aan de overlaadband die tot 15m ver kan reiken om vrachtwagens te laden.

Omschakelen van veldmodus naar wegtransport gebeurt met één druk op de knop. De machine wordt dan slechts 3m breed en 14m97 lang op de baan.

Afgelopen seizoen waren er 2 prototypes aan het werk en voor volgend jaar staat een kleine voorserie van enkele machines gepland.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken