Startpagina Mechanisatie

Oude (oogst)machines toonden zich opperbest

Tijdens de laatste zondag van september toonden in Aalter historische (oogst)machines, oude tractoren met werktuig en enkele youngtimers hun kunnen tijdens de derde editie van de Retro Oogstdag.

Leestijd : 3 min

Dit initiatief werd een geweldig succes, met meer dan 70 deelnemende machinecombinaties, 50 medewerkers en ruim 2.500 bezoekers, waaronder enkele internationale gasten en journalisten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Ook de weergoden waren het evenement zelfs gunstig gezind. Zondagmiddag deelden ze een heel kleine plaagstoot uit met heel kort miezerig regenbuitje. De week voordien kreeg het terrein wel wat liters water te verwerken. Dat zorgde voor heel natte omstandigheden, waardoor niet iedere bietenrooier even succesvol aan de slag kon. De hevige regens vooraf hadden voor enkele natte plekken op het demoveld gezorgd, waardoor enkele machinecombinaties vast kwamen te zitten of stevig ploeterwerk moesten verrichten, tot groot jolijt van de bezoekers.

Zelfbouw Claas- bunkerhakselaar op de achtergrond.
Zelfbouw Claas- bunkerhakselaar op de achtergrond. - Foto: TD

De Retro Oogstdag vindt zijn oorsprong in de maïshakseldag van 2016. Het is dus begrijpelijk dat er een aardig aanbod aan ‘oude’ maïshakselaars was, met maar liefst 17 combinaties. De bezoeker kreeg een prachtig aanbod aan gedragen, getrokken of zelfrijdende machines in actie te zien. Naargelang ieders jeugdherinneringen zal de bezoeker bij het zien hiervan andere nostalgische gevoelens krijgen.

Oude glorie

We verwijzen graag naar de Claas SF 80 van Gilbert Bulcke. Destijds bouwde loonwerker Gerard Maesen eigenhandig een kipbak op deze machine om ook in natte omstandigheden te kunnen blijven doorrijden. Deze eigenschap kwam ook op de Retro-Oogstdag van pas.

Bijna authentieke hakselcombinatie van toen.
Bijna authentieke hakselcombinatie van toen. - Foto: TD

Leuk is dat de hakselcombinatie die destijds reed bij loonbedrijf Matthijs uit Ursel nagenoeg identiek reed op de Retro Oogstdag. Het enige verschil was dat zij geen Claas SF 70 hadden, maar een SF 80. De silagewagen komt van loonbedrijf Matthijs en de neven Johan en Stefaan Van Deynze, die op de Retro Oogstdag respectievelijk de Landini-tractor en Claas-hakselaar bestuurden, reden daar vroeger.

Alle aspecten

Naast het hakselen van maïs, kwam ook het dorsen ervan via oude landbouwmachines aan bod. Eric Goormachtigh demonstreerde zijn Rivierre Casalis-maïsdorser en loste zijn lading in de Jagerson-graanblazer van Raoul Martens.

Eric Goormachtigh demonstreerde zijn Rivierre Casalis-maïsdorser en loste zijn lading in de Jagerson-graanblazer van Raoul Martens.
Eric Goormachtigh demonstreerde zijn Rivierre Casalis-maïsdorser en loste zijn lading in de Jagerson-graanblazer van Raoul Martens. - Foto: TD

Bijzonder was ook de Vicon-maalderij van Tom Baert en de getrokken Sip tornado 40 - kolvenplukker (bouwjaar 1974) van Andy Van Canneyt. Deze tonen allemaal bijzondere techniek die liefhebbers in ere weten te houden.

Getrokken maïskolvenplukker.
Getrokken maïskolvenplukker. - Foto: TD

Inkuiltafereel

Het aanbod aan machines voor de maïsoogst was heel mooi en het arsenaal aan gedemonstreerde bietenrooiers en machines aan de maïskuil was schitterend. De oudste combinatie die in actie trad, was een Vierzon 201 van André Goossens, met een getrokken zelfbouwrooier uit 1938. Voor deze machine moest het bietenloof eerst geklepeld worden.

Zelfbouw- bietenrooier uit 1938.
Zelfbouw- bietenrooier uit 1938. - Foto: TD

De gerooide voederbieten werden met gepaste ‘authentieke’ machinecombinaties richting maïssilo gereden. We verwijzen hier onder andere naar de driewiel OVA-kipkar van Jonas Verdonck of nog naar de Combicar van Koen Van der Plaetse, die werd voortgetrokken door een zeldzamere Ford 3000 met vierwielaandrijving. De Combicar werd destijds gebouwd door een plaatselijke landbouwmachineverdeler, De Lille uit Maldegem.

De voederbieten werden met een Thomas-landbouwkraan aan een Fordson-tractor van Geert Van Landuyt in een bietenwas en -snijder van VDW geladan. Dat was de CLT quatro, die vorig jaar nog een Zilveren hoef-award ontving in het kader van de Agribex-landbouwbeurs. Oude en nieuwe technieken ontmoetten elkaar dus.

Oude en nieuwe landbouwtechniek ontmoet elkaar hier om de silo aan te rijden. Schlüter met VDW kuilverdichtingswals.
Oude en nieuwe landbouwtechniek ontmoet elkaar hier om de silo aan te rijden. Schlüter met VDW kuilverdichtingswals. - Foto: TD

Naast oude oogstmachines gingen ook enkele oldtimers en youngtimers aan de slag met ploegen en andere bodembewerking. Ook dit was prachtig om te zien.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Mogelijkheden van spitzaaien ervaren

Akkerbouw Omdat hij geconfronteerd werd met een laat én heel nat seizoen om wintertarwe te zaaien ging landbouwer Stef Lauwers uit Sint-Katelijne-Waver op zoek naar een geschikte oplossing om de bodem te bewerken en in te zaaien.
Meer artikelen bekijken