Startpagina Melkvee

Antwoorden zoeken over het Hemorrhagic Bowel Syndrome

Er bestaan heel wat vragen over het ontstaan van het Hemorrhagic Bowel Syndrome (HBS). Zoek mee naar antwoorden met Veepeiler Rund en de faculteit Diergeneeskunde (UGent).

Leestijd : 2 min

Het Hemorrhagic Bowel syndrome is een ziekte van het spijsverteringskanaal die voornamelijk volwassen melkkoeien in de tweede of latere lactatie treft. Runderen die lijden aan HBS, sterven vaak binnen de 48 uur nadat de symptomen ontstaan. Over de oorzaak en het verloop van deze aandoening zijn er nog steeds veel vragen.

Kenmerkend voor HBS is een zeer lokale en uitgesproken bloeding ter hoogte van de dunne darm waarbij er bloedklonters in de darm en zwarte mest worden gevormd. Daarnaast kun je bij zieke dieren nog andere typische symptomen merken zoals een plotse daling van de melkproductie, dieren die niet meer willen eten of niet meer opstaan…

Deelnemen aan onderzoek

Veepeiler Rund wil samen met veehouders die met de ziekte geconfronteerd werden en hun dierenartsen de risicofactoren nauwgezet in kaart brengen. Veepeiler Rund biedt ook de mogelijkheid om dieren waarbij een vermoeden is van HBS uitgebreid te laten onderzoeken op de faculteit. Onderzoek op levende dieren geniet bovendien de voorkeur omdat dat ideaal onderzoeksmateriaal levert. Met al deze informatie krijgen we hopelijk meer inzicht in de oorzaak van deze aandoening en de factoren die ze uitlokken.

Werd jouw bedrijf geconfronteerd met de HBS-problematiek (nu of de laatste 5 jaar) en wil jij deelnemen aan het onderzoek, stuur dan een mail met jouw contactgegevens naar Bert De Jonge (Bert.DeJonge@UGent.be). Heb je een dier waarvan je vermoedt dat het aan HBS lijdt, en lijkt het jou en je bedrijfsdierenarts aangeraden om het te laten onderzoeken aan de faculteit? Neem dan contact op met de vakgroep inwendige ziekten grote huisdieren op het nummer 09 264 75 90. Heb je dieren die gestorven zijn aan het syndroom? Dan kan binnen dit project een autopsie uitgevoerd worden bij DGZ. In dit geval kan jouw bedrijfsdierenarts zijn DGZ-regiodierenarts contacteren voor verdere afspraken.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken