Startpagina Bedrijfsnieuws

Minder puntvervuiling, resistentiebestrijding én nieuwe middelen bij BASF

Een duurzame toekomst kan alleen als alle partijen achter één en hetzelfde doel staan en samenwerken, vindt BASF. De Easyconnect is hiervan een voorbeeld. Hiermee wordt een mooie stap vooruit gezet op vlak van minder puntvervuiling en veilig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In de proefvelden duidt BASF het belang aan van de nieuwe producten op basis van Revysol in het fungicideschema bij granen, van juiste verkortingsstrategieën bij granen en van de vooropkomst bij bieten.

Leestijd : 5 min

Het gewasbeschermingsmiddelenbedrijf BASF vaart voort in de koers die het vorig jaar – en ook daarvoor – inzette, de koers van de duurzaamheid. Dé nieuwigheid werd verteld nog voordat we de proefvelden in Obaix betraden. Dan gaat het over de Easyconnect. In de proefvelden zelf bevestigt BASF de resultaten van vorig jaar. Revysol blijkt een actieve stof die welkom was in de granen. Daarnaast roept BASF ook op om efficiënt om te gaan met groeiregulatoren, en om in bieten goed na te denken over de vooropkomstbehandelingen.

Easyconnect

Minder effecten op het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, dat kan door onder andere de kans op puntvervuiling op het bedrijf of op het veld te verlagen. BASF ontwikkelde daarom samen met Pentair en Adama, Certis, Corteva, Nufarm en Syngenta een nieuw gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen. Dit vulsysteem zal dan ook universeel op al de producten toegepast worden. “Het is de drijfveer van BASF om het de landbouwer gemakkelijk te maken, en te denken aan hun veiligheid en duurzaamheid. Easyconnect is een open technologie en beschikbaar voor alle geïnteresseerde partijen. We willen vooral dat de maatschappij een ander beeld krijgt van de fytowereld”, geeft marketingmanager Valerie Frankard mee.

Met dit systeem is de kans op het morsen van gewasbeschermingsmiddelen verleden tijd. Dit komt enerzijds omdat de doppen zullen verzegeld zijn met een lip die eraf getrokken moet worden, en tegelijkertijd wordt afgestapt van de onhandige papieren zegel. “Het systeem kan op elk toestel gekoppeld worden. Het enige wat de gebruiker nodig heeft, is een aanzuigleiding met bijhorende koppeling, en een leiding voor schoon water. Product aanzuigen kan met een eenvoudige hendel. Er wordt ook aan gewerkt om het doseringssysteem te perfectioneren, zodat iedere benodigde hoeveelheid kan afgemeten worden. Men heeft immers niet altijd de volledige inhoud van de bus nodig. Ten slotte is er een systeem voorzien om bus en dop te reinigen, zodat deze proper meegegeven kan worden aan Agrirecover.”

Vanaf volgend jaar worden alle bussen van 1 tot en met 15 liter vloeibare gewasbeschermingmiddelen gefaseerd vervangen door een speciale dop. Eerst in Nederland en Denemarken, daarna in Frankrijk, Duitsland en Engeland, en pas erna zal het systeem worden geïntroduceerd in België. “Van de gewasbeschermingsmiddelen is 80% vloeibaar. We weten dat er nog middelen weg zullen vallen, dus uiteindelijk zal het gaan om 90% van de gewasbeschermingsmiddelen”, vertelt gewasadviseur Hubau.

Groeiregulatie

In tarwe waren de verschillen tussen de verschillende toegepaste schema’s dit jaar niet zo groot op het proefplatform. Het basisschema blijft hier een eerste vroege toepassing met Medax Max, gevolgd door een 2de toepassing rond 2de knoop met Medax Top. In gerst waren er wel soms grote verschillen te merken. “Dit jaar zien we ook langs de baan wat legering in de gerst door de weersomstandigheden van de laatste weken en was het toepassen van een goed verstevigingsschema aangewezen. Zeker in het onbehandeld object vermoeden we ook hier legering bij een volgend onweer”, verklaart collega-gewasadviseur Dirk Butaye. Het basisadvies van BASF voor groeiregulatoren is om 2 maal te verstevigen, een keer bij 2de knoop en vervolgens bij laatste blad. Dit jaar waren de omstandigheden bij het tijdstip van de 1ste versteviging niet altijd ideaal. Door de periode van nachtvorst en koude dagtemperaturen rond half april, werd deze behandeling beter enkele dagen uitgesteld tot wanneer de omstandigheden beter waren.

BASF adviseert om de eerste versteviging in gerst te doen met 0,8 – 1,2 l/ha Medax Top omdat die al toegepast kan worden bij 5°C. Een tweede versteviging gebeurt het best met 0,5 – 0,75 kg/ha Medax Max of 2 l/ha Terpal. Butaye: “Medax Max is echter een heel flexibel product, en kan ook ingezet worden als eerste versteviging. Is een landbouwer er niet in geslaagd om een eerste versteviging te doen, dan zien we dat bij het stadium laatste blad een combinatie Medax Max met Terpal het meest aangewezen is.”

Revysol in granen

BASF pakt dit jaar stevig uit met hun fungicideproducten op basis van Revysol in al hun graanproeven. De komende jaren wordt Revysol ook in andere teelten gelanceerd. Revysol is de naam voor de actieve stof mefentrifluconazool, een triazool van de nieuwste generatie. Lenvyor bijvoorbeeld is het soloproduct, de producten Revystar Gold, Revytrex en Verydor combineren mefentrifluconazool met fluxapyroxad. Balaya combineert mefentrifluconazool dan weer met pyraclostrobine.

Het unieke aan mefentrifluconazool is dat het door de isopropanolverbinding in de moleculestructuur een flexibele verbinding kan aangaan met de targetsite binnenin de schimmel. Onder andere hierdoor is de werking beter dan die van de andere triazolen. “Het is ook efficiënt gebleken tegen alle stammen van septoria en ramularia waartegen de andere triazolen falen door resistentieonwikkeling”, stelt Butaye. In gerst komt Revysol het best tot zijn recht in de T2, omwille van zijn zeer sterke werking op Ramularia, een ziekte die pas later in het seizoen tevoorschijn komt op de laatste blaadjes. Daarnaast heeft Revysol een werking op de andere ziekten in gerst, zoals bladvlekken, dwergroest, netvlekken en witziekte.

In tarwe kan Revysol zowel in T1 als T2 ingezet worden. Om resistentievorming te vermijden is het echter wel beter om actieve stoffen af te wisselen, en Revysol in één seizoen niet zowel in T1 als in T2 te gebruiken. In tarwe werkt Revysol ook op alle ziekte maar deze stof onderscheidt zich wel door een zeer sterke werking op septoria en bruine roest. Ook op gele roest moet de molecule niet onderdoen voor de andere commerciële producten. “Revysol heeft een zéér goede curatieve werking en combineert dit met een lange duurwerking. Qua nawerking komt Revysol dicht in de buurt van die van de actieve stoffen die behoren tot de groep van de SDHI’s. Omwille van die lange duurwerking komt de volledige kracht van middelen op basis van Revysol dus het meest tot uiting in T2: lang gezonde bovenste bladetages zorgen immers voor de hoogste opbrengsten.”

Onkruidbestrijding

Ten slotte legt BASF elk jaar een onkruidproef aan zonder teelt. In vooropkomst bleken alle bodemmiddelen, zoals Frontier Elite, Akris, Stomp Aqua en Tanaris, de gewenste werking te hebben. “De keuze van product hangt af van de onkruiddruk, de soorten onkruiden en het budget voor onkruidbestrijding dat je als landbouwer wil spenderen. Uiteraard werkt een combinatie van producten op een breder onkruidenpalet”, vertelt Hubau.

In de bietenproef bleek dat Kezuro in vooropkomst, voor de FAR-behandelingen, een grote meerwaarde te zijn tegen schermbloemigen, kamille en melganzevoet. Kezuro kan ook ingezet worden in het FAR-systeem om metamitron te vervangen. Kezuro bevat naast metamitron ook quinmerac, dat een belangrijke toegevoegde waarde heeft op onkruiden zoals kleefkruid en schermbloemigen (zoals hondspeterselie). Ook Tanaris kan het FAR-systeem versterken, wat welkom is bij het wegvallen van desmedifam.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken