Nog een korteketenplatform erbij, is de producent daarnaar op zoek? Het antwoord is duidelijk: ja! Eigenbodem.be bestaat nog maar een klein jaar, maar is op die korte tijd enorm gegroeid.
In Vlaanderen kan je nu al wekelijks in het Scheldeland en Waasland producten laten leveren of ophalen. We spraken met oprichter Bart Callaert.
Wat is het concept van EigenBodem.be?
BC: “In het kort gezegd biedt Eigen Bodem een webshop voor de producenten, waar ze hun producten kunnen tentoonstellen en verkopen. We dekken momenteel al een een groot deel van Oost-Vlaanderen en Klein-Brabant, waar klanten beleverd worden of via verzamelpunten kunnen afhalen. Daarnaast werken we met kassasystemen die de mogelijkheid bieden om onverpakt te verkopen.
Eigen Bodem heeft tot doel de drempel voor consumenten te verlagen om lokaal, duurzaam en gezond te ‘consuminderen’. Dit doen we door meer informatie te geven en door transparantie te bieden. Voor de producenten vereenvoudigen we het proces, en maken we het vooral betaalbaar.
Heerlijk, Eerlijk, Lokaal en Duurzaam zijn bovendien onze sleutelwoorden. Ook ‘gedecentraliseerd’ vinden we een belangrijke term: de producent of de verantwoordelijke van een leverpunt beheert zijn eigen netwerk. Eigen Bodem biedt het platform aan en waakt over het lokale en duurzame karakter ervan.”
Waarom zijn jullie hiermee gestart? Hoe weet je dat er nood was aan dit concept?
Wie bedacht dit – of waar komt de mosterd vandaan?
Ik ben reeds van in 2015 actief in de korte keten en kwam al in contact met heel wat initiatieven, zoals Boeren & Buren, Bee Drop, Lokaalmarkten, Lekker Oost-Vlaams…, maar te vaak konden we als kleinschalige producent niet mee en bleken de commissies die we moeten afdragen tot rond de 30% op te lopen. Technisch gezien bleven heel wat websites ook vele jaren in de tijd steken. Omdat er met heel wat van onze eigen inbreng niets gedaan werd, gingen we zelf aan de slag.
Dit gaat niet enkel over voeding, maar vooral over het lokale karakter. Hoe breed willen jullie het trekken?
Het authentieke en lokale karakter van een producent is belangrijk. Uiteraard zijn landbouwers heel belangrijk in ons concept en heeft iedereen dagelijks nood aan gezonde groenten, fruit, zuivel en meer. De korte keten is vandaag echter veel meer dan dat en we willen de consument een totaaloplossing bieden om hen te laten onthaasten. We willen ze weghouden van de snelle keten, namelijk de supermarkten. Een producent van natuurlijke zeepjes of handgemaakte tapasplankjes, likeuren of koffie is dus ook welkom. We willen alle lokale ambachten binnen handbereik brengen van het grote publiek.
Ga je ermee akkoord dat jullie concept lijkt op de lokale kruidenier van vroeger?
Er zijn al heel wat initiatieven, wat maakt Eigen Bodem uniek?
Jullie schoten al heel wat op. Hoeveel landbouwers zijn er momenteel aangesloten?
Er zijn ondertussen al meer dan 50 lokale producenten en landbouwers aangesloten, maar we willen dat aantal het komende jaar nog zien vermenigvuldigen.
Hoe draaien de zaken momenteel?
We wekken heel wat interesse vanuit verschillende hoeken en we werken hard om dit jaar op te schalen, maar merken ook dat de druk tegenover de gangbare handel en kanalen sterk toeneemt. ‘Farmerwashing’, ‘greenwashing’ en nu ook ‘local washing’ nemen steeds meer toe. De nood aan een alternatief netwerk groeit dus alleen maar voor de lokale producenten.
Wat is jullie uiteindelijke doel? Wat zijn de volgende stappen in de uitbouw?
We willen het volledige Vlaamse grondgebied bedekken, zonder leemtes, zodat we de korte keten samen met onverpakte producten aan huis kunnen brengen voor iedereen. We willen het netwerk van producenten uitbreiden tot minstens enkele honderden landbouwers en producenten. We zijn ook volop op zoek om per regio in Vlaanderen een verdeler of afhaalpunt aan te trekken. Mogelijk vinden we die onder de bestaande producenten of landbouwers. Ons model zal in principe pas winstgevend genoeg zijn als we over heel Vlaanderen actief zijn. Het is dus nog lang geen fulltime bezigheid, maar wel een project waar we alle dagen hard aan werken.